torsdag 29 augusti 2013

Of mice and men

Micke har en bekant som nyligen blev av med körkortet för att han körde i 54 km/h på en 30-sträcka. Detta föranledde en diskussion kring hastighetsbegränsningen 30 km/h. De flesta tyckte att det var väl okej vid skolor, för det måste man ju nästan säga om man inte ska bli klassad som Ondskan Själv. "Fast inte vid den där djävla skolan som ligger härborta, för där ser man ju jättelångt", sa Björn. Argumentet "många som går där har ju reflexjackor" kröp också fram som en ursäkt för att slippa lätta på högerfoten vid just denna skola.

Men att ha 30-sträckor där det inte fanns en skola i närheten föll inte i god jord. En bit härifrån är det 30 på ett ställe där det är en ganska skarp kurva och där det i denna kurva ligger en utfart och där sikten är minst sagt dålig. Då är det väl befogat, kan man ju tycka. I det här fallet är man = jag. Bara jag, visade det sig, för karlarna i sammanhanget (obs, drar ingen genusrelaterad slutsats av detta, men det råkade slumpa sig så att det bara var karlar som tyckte till i den här frågan. Ja, och så jag då.) tyckte det var extremt onödigt och löjligt och "så dålig sikt är det faktiskt inte". "Men det har ju varit jättemånga tillbud i just den korsningen", invände jag, för det har jag läst i tidningen, och jag har dessutom läst att tillbuden minskat efter att man satte hastighetsbegränsningen till 30 km/h, så det måste ju ändå ses som en bra sak då ju. Men då kröp det tyngsta argumentet för ökad hastighet på våra vägar fram, nämligen: "Det är fan SVÅRT att hålla 30 där".

Alltså, mycket kan man ju säga om att köra i 30 km/h, men sådär djävla SVÅRT är det väl ändå inte? Åtminstone inte svårt som i "lösa differentialekvationer med Runge-Kuttas metod". Det är väl för farao bara att sluta gasa? Eller trampa på bromsen. Oliver, 18 månader, har ju fattat detta med hur man reglerar hastighet för längesen när han susar omkring på sin Bobby Polisbil, men här stod medelålders kränkta vita män och påstod att det var "svårt att köra i 30". Jag påpekade lite syrligt att det är väl en sak att ha åsikter om hastighetsbegränsningar, men ingen som har klarat körkortsprovet kan väl ändå påstå att det är speciellt SVÅRT att läsa skyltar, bromsa, eventuellt växla ner för att hamna i en hastighet av 30 km/h?

Men johodå, det var visst svårt. För deras bilar hade så stora och starka motorer så det kunde jag som bara körde en gammal Volvo inte ens en gång föreställa mig.
Så nu vet man det. Anledningen till att jag respekterar hastighetsbegränsningar är helt enkelt bara att min bil inte förmår att köra fortare än så. Så om man har en gammal skruttig bil så blir det alltså mycket lättare att köra, nästan lite orättvist faktiskt mot dom som har satsat sina slantar på stora dyra vrålåk. Inte nog med att bilarna är dyrare och de betalar högre bilskatt, de får dessutom en massa fortkörningsböter på grund av att bilarnas mäktiga kapacitet gör att de inte klarar av att gå i så fjuttiga hastigheter som 30 km/h.

Något att tänka på för den som funderar på att byta upp sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar