tisdag 30 augusti 2011

Från Twin Peaks till Borrby

I somras var det en ung semestervikarie på biblioteket här i Ankeborg Light som var extremt lik han Orson, som Bree gifter sig med i Desperate Housewives (säsong 3, vi har inte kommit längre än), eller så som han skulle ha sett ut om han varit typ 25 (han var däremot inte särskilt lik Dale Cooper i Twin Peaks, men det hör ju inte hit eftersom Coop var en god människa, åtminstone innan han gjorde det där olycksaliga besöket nere i The Black Lodge, men Orson har varit alltigenom ond hela tiden). Han såg alltså ut ungefär som en finnig men välputsad variant av Djävulen själv och han till och med uppträdde inte så lite halvskumt, ungefär som om han mördat bibliotekarien och gömt kroppen lite tillfälligt bakom utlåningsdisken eller nåt. Fast så var det inte, för nu är den riktiga bibliotekarien tillbaka igen, helt oskadd. Så fejk-Orson klarade sig för den här gången och jag får väl skylla hans beteende på att han var lite...hämmad eller något. Såna människor blir ofta mördare senare i livet, kom ihåg var ni hörde det först. 

I alla fall och från det ena till det andra, sist jag var på biblioteket så lånade jag boken Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist. Jag vet flera som läst den och sagt att den är fantastiskt rolig, och (den mirakulöst räddade och återupplivade) bibliotekarien brast ut i en liten spontan lovsång och berättade dessutom att författaren skulle komma med en ny bok nu i höst (vet inte om det är så djävla hett nyhetsstoff, men kom ihåg var ni hörde det först, osv).
Nu har jag läst drygt halva boken, och jadå, den är väl lite halvkul sådär. Och så är det ju kul att det är NÄRMILJÖ, enligt mäklare så bor vi "på randen till Österlen" (fast enligt Björn så kan mäklare få det till att gränsen till Österlen går någonstans i höjd med Växjö, så det är kanske inte så mycket att skryta med när allt kommer omkring). Men jag stör mig något så ENORMT på att författaren växlar mellan presens och imperfekt helt utan skam i kroppen, hela boken är som en stor påse gott och blandat tempus. Finns det ingen som läser korrektur längre? Eller, ännu värre, finns det folk som läser korrektur som inte kan elementära grammatiska regler?
Nåd från Herren Jesus åt alla, eller nåt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar