måndag 29 juni 2009

Brösttoner

Ja, jag vet att jag inte alltid är först med det senaste, men nu ska det handla om att det blivit tillåtet för kvinnor att bada topless på kommunala badhus i Malmö.

Jag tycker det är lite larvigt att just såna här frågor får sån enorm uppmärksamhet i media, medan till exempel helt uppenbara skillnader och skeva fördelningar i löneutveckling och maktstrukturer avhandlas lite pliktskyldigast runt 8 mars och aldrig annars, fastän det pågår omkring oss hela tiden och genererar betydligt allvarligare konsekvenser än huruvida det är bekvämt att kliva i en klorerad 25--metersbassäng med eller utan överdel. Det blir lite som med Herr Gårman, det lyfter bort fokus från det som verkligen är viktigt. Och det är tråkigt.

Men principiellt håller jag med. Jag skulle aldrig få för mig att bada topless någonstans överhuvudtaget, men det känns rätt förlegat att ha ett regelverk för kvinnor och ett annat för män. Men i Aftonbladet kan man läsa följade:

Men enligt beslutet som fattades "ska alla ha badkläder" på inomhusbaden i Malmö. Vad det betyder? Att det är fritt fram för bara bröst. Om där inte är 13-åriga killar eller om någon klagar. 
- Om det skulle vara väldigt många mindre barn då kanske det är olämpligt att gå ut topless. Men om flickorna är ensamma eller det bara är ett tiotal besökare så gör det ingenting, säger Bengt Forsberg, ordförande i fritidsnämnden till aftonbladet.se.

Men alltså, nä. Vad är det här för pellejönsbeslut? Antingen så ÄR det okej att bada topless, eller så är det INTE okej. Det kan inte vara okej "ibland" beroende på situationen, hur många som badar eller vilka grupper som är närvarande. Det är ett regelverk med otroligt dubbla budskap där det inte ens framgår vem som ska tolka vad som är olämpligt. Är det besökarna? Badvakterna? Kvinnorna? Männen? De 13-åriga pojkarna? Etniska minoritetsgrupper i slöja? Exakt vad är okej?

Och man blir faktiskt lite ledsen när man hör folk i allmänhet och kvinnor i synnerhet helt utan att reflektera över detta säger att de tycker det är okej för vissa att bada topless men inte för andra.

Hör upp nu för fan. Antingen TYCKER man det är okej, eller så tycker man INTE det är okej. Det är helt okej att ha en åsikt för eller emot, men att få bada topless ska fan inte vara på villkor att ens bröst platsar i Café. 
Jag upprepar: Antingen tycker man det är okej med nakna bröst, eller så tycker man inte det. Detta gäller oavsett hur brösten ser ut. Här får man faktiskt inte välja. Är det tillåtet att vara topless så är det tillåtet även om man är 89 år och har ammat 7 barn. Det är faktiskt inte okej att välja bara de som är unga och snygga. Och det är inte okej att fatta ett beslut som gäller "ibland" beroende på omständigheter som inte är definierade. Ibland hatar jag verkligen världen, och hör sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar