måndag 13 december 2021

Blown in on winds of mischange

En grej jag retar mig på OFANTLIGT mycket är när folk i ens perifera bekantskapskrets, eller för den delen totala främlingar, pratar om folk som de, men inte man själv, känner som om man kände dom och visste exakt vilka de var och var någonstans på den sociala skalan de befann sig relativt personen man faktiskt känner. Har ett par såna exempel i min relativa närhet, där personerna jag känner har en rätt så omfattande umgängeskrets som de pratar löst och ledigt om, och helt utan skam i kroppen bara förutsätter att man är du och broder med alla och envar som DOM känner. Det gör man ju inte? Därför är det i min värld synnerligen irriterande att folk berättar att "Kent och Karin" har köpt en robotgräsklippare, att  "Lasse" har fått ett nytt jobb och att "Micke och Lotta" precis har varit sjuka i covid. Detta för mig okända persongalleri radar upp sig i hjärnans vindlingar och tar en massa plats när man, av ren artighet och istället för att fråga, ska försöka navigera in "Linda" som samma människa som gick i den här personens klass på högstadiet, eller om det är dens barns nya fotbollstränare.  

Jamen det är klart man kan fråga! Men då blir ju samtalet helt förvirrat, hör här från ett helt autentiskt exempel:

Person som förutsätter att alla känner alla (PSFAAKA): ...och då sa jag till Gittan att hon bara....
Jag: Ursäkta, men vem är Gittan?
PSFAAKA (i en ton som om hen förklarade att solen går upp i öster och ner i väster): Det är ju Anders och Evas granne!
Jag (ironiskt): Jaha, och vilka kan Anders och Eva vara då?
PSFAAKA (som inte uppfattar ironin): Jamen det är ju lille Emils föräldrar! 
Jag (ännu mer ironiskt): Jaså JAHAAA, Emils föräldrar.  
PSFAAKA (som fortfarande inte uppfattar ironin): Ja, i alla fall...Var var jag nu? Nu glömde jag bort vad jag skulle säga! 

Ännu mer förvirrande blir när en PSFAAKA samtidigt "är dålig på namn" och slänger sig med ANDRA namn än de faktiska. Från ett jobbmöte förra veckan:

Jag: Jaha, hur ligger vi till i det här projektet då? Vad är status?
PSFAAKA-kollega: Ja, en del av det här kan vi göra själva, men en del får vi ha hjälp med. Jag har snackat med Jens om detta.
Jag: Jens? Vem är det?
PSFAAKA-kollega som dessutom har noll koll: Ja, det är ju han som är någon slags expert...
Jag: Expert på vad?
PSFAAKA-kollega som dessutom har noll koll: Ja, på det här med PLC och sånt tror jag?
Jag: Som jobbar hos oss? Eller är det en konsult?
PSFAAKA-kollega som dessutom har noll koll: Ja, som jag förstod det så jobbar han hos oss*.
En annan kollega med mer koll: Menar du han som var här förra veckan?
PSFAAKA-kollega: Ja.
En annan kollega med mer koll: Till att börja med så heter han Sören. 
PSFAAKA-kollega: Jaha, hette han så? Ja, jag är så dålig på det här med namn. 

Kan vi inte alla enas om att vi, när vi talar om personer som det inte är rimligt att andra människor känner till, lägger till en liten, liten förklaring? Till exempel "Häromdagen pratade jag med Gittan, en granne till mina kompisar". Eller varför inte bara säga vad man har för relation till dessa för oss andra totalt okända personer, till exempel "min syster", "min granne" eller "min  före detta kollega" istället för att det ska surra omkring en massa anonyma Carinor och Birgrar och Ingridar i ens system utan att man har en aning om vilka det är. Ska vi säga så? JAMEN DÅ ÄR DET BESTÄMT FRÅN OCH MED NU. Tack för ordet. 

* Till kollegans försvar så tillhör vi i en koncern med 500+ anställda och är "i en expanderande fas", så det är inte helt enkelt att hålla ordning på alla nya roller som tillsätts till höger och vänster. MEN MAN KAN JU HA KOLL PÅ VAD DE HETER  INNAN MAN PRATAR OM DOM ÅTMINSTONE.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar