måndag 22 juli 2019

När repet brister

Har läst När repet brister av Belinda Bauer, och det tycker jag att ni också ska göra. Mmmm, vilken härlig läshelg jag har haft, måste jag säga. Först Den oönskade och så nu den här. Bara synd att jag a. slumrade en stund på soffan igår eftermiddag och därför b. var pigg som en lärka vid läggdags och av den anledningen satt uppe och sträckläste ovan nämnda bok för att jag var tvungen att få veta hur det gick, och därför c. är svintrött idag. Men det är smällar man får ta.

Handlingen:

»Nu är det Jack som bestämmer«, sa deras mamma innan hon gick för att hämta hjälp. »Jag är strax tillbaka.« Elvaårige Jack och hans två systrar sitter kvar i den kvalmiga bilen, där de småbråkar och gnäller och leker Ett skepp kommer lastat medan de väntar på sin mamma. Men deras mamma kommer inte tillbaka. Aldrig någonsin. Och Jacks och hans systrars liv förändras för all framtid.

Tre år senare vaknar den gravida Catherine While med en otäck känsla av att någon befinner sig i huset. Kort därefter hör hon ett ljud som bekräftar hennes misstankar. Catherine lyckas skrämma bort inkräktaren, men när hon återvänder till sovrummet väntar en obehaglig överraskning vid hennes säng. En kniv och ett kort meddelande: »Jag kunde ha dödat dig.« 


Mot bättre vetande väljer Catherine att inte polisanmäla inbrottet och hon berättar inte heller om det för sin man. Catherine blir inte kvitt oroskänslan, men har ingen aning om att hon nu dragits in i en historia som tog sin början en varm augustidag för tre år sedan, då en pojke och hans två systrar såg sin mamma för sista gången.


Jag har läst alla Belinda Bauers tidigare böcker och gillat dom, och då kommer det väl inte som någon chock att den här inte var något undantag. Men till skillnad Livets och dödens villkor, som var den senaste jag läste och som jag inledningsvis tyckte var rätt seg, så tyckte jag att den här grep tag direkt och var spännande från första sidan till sista. Gillade alltihop, till och med de där lite surbuffliga poliserna med deras fel och brister. Och Jack! Åh, vad jag kände för Jack och hans syskon. Den här boken får fem tidningshögar av fem möjliga. Schas iväg till bibblan med er allihopa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar