torsdag 25 juli 2019

Äggstra spännande dagar

I förrgår kom mina beställda avelsägg av (eller säger man från?) Australorphöns. Australorp är en gammal kulturras, jag gillar ju att värna om sånt där.
Blommehönsen är en gammal lantras, lantraserna blev sedan delvis utkonkurrerade av kulturraserna som togs fram för att vara lite mer specialiserade för kött- och/eller äggproduktion än lantraserna var. Sedan blev kulturraserna nästan helt utkonkurrerade av värphybriderna, som är framtagna i ett enda syfte, att lägga så många ägg som möjligt under en relativt kort tid. Vet att det finns folk som har värphybrider som får leva ett naturligt hönsliv och som är helnöjda med det (både ägarna och hönsen), men det är inget för mig.

En anledning till att det blev just Australorp är att den sägs vara en bra vintervärpare. Nu skulle ju de här kycklingarna i och för sig födas upp till slakt, men OM det blir någon höna kanske hon kan få stanna hos Mette-Marit och hennes gäng, tänker jag. Just Mette-Marit värpte i och för sig i stort sett hela vintern, inte varje dag men varannan eller var tredje dag lämnade hon ändå ifrån sig ett ägg i redet medan hennes kollegor ruggade och stod i. Det vet man ju dock inte hur det blir den här vintern, så en höna till för att säkra upp produktionen skadar väl inte tänker jag.

Nu kom alltså äggen på posten i tisdags. Jag beställde åtta stycken för att vara på den säkra sidan ifall något skulle gå sönder. Det är ju ändå Post Nord som levererar, men de lyckades över förväntan, eller det kanske snarare berodde på att hon jag köpte av hade packat på ett mycket föredömligt sätt. Äggen fick ligga och vila i ett dygn, sedan lade jag sju av dom i kläckaren igår (fler får nämligen inte plats). Om 21 dagar är det dags, stay tuned for the spännande fortsättning.

4 kommentarer:

  1. Jag kommer att sitta som på nålar.
    Lånade När repet brister, på biblioteket idag. Nu tänker jag sitta i skuggan och läsa tills den hemska värmen försvinner. Eller tills jag smälter, vilket som nu inträffar först.

    SvaraRadera
  2. Jag håller på med Allt jag fått lära mig nu. Vill också bara sitta i skuggan och SJÄLVDÖ pga värme.

    SvaraRadera
  3. Sluta gnöla, här har vi haft över 30° i flera veckor, faktiskt upp till 34, men nu är det svalare som tur är.

    Ikväll läste jag det här: https://www.expressen.se/kvallsposten/kvinna-forbjuds-avla-katter-holl-djuren-instangda-i-boxar/

    Jag blir sa jävla förbannad! Vad är det för människor? Min granne säger alltid "dina katter lever ett lyxliv". Saklart att man tar hand om sina djur. Eller hur?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en självklarhet! Fattar inte varför människor ens skaffar djur om de inte klarar av att ta hand om dom!
      PS: Nu är det PERFEKT semesterväder, 17 grader, växlande molnighet, enstaka skurar. *tummen upp*

      Radera