fredag 12 juli 2019

Lite om ditt och datt

Min hjärna verkar ha gått på semester redan. Igår var jag och handlade, funderade lite på vad jag/vi skulle ha till middag i helgen och kom fram till att jag var sugen på stekt strömming och potatismos. Mmm...det är ju svingott. Köpte strömming. Eller sill, som det heter här nere. Men där jag kommer ifrån heter det strömming. Blev lite chockad när jag (för många år sen i och för sig) insåg att det jag trott var inlagd sill (som jag inte äter) i själva verket var en av mina älsklingsrätter.

Sen vet jag inte hur jag tänkte med moset, för  det vet ju alla att man inte kan göra potatismos av färskpotatis. Fast sen googlade jag och fick lära mig att det kan man visst det, även om det krävdes lite extra dalt vid tillagningen. Får väl prova och se om det funkar då. Fast sen tänkte jag lite till och kom på att det finns säkert gammelpotatis att köpa, för nuförtiden kan man väl för fan köpa exakt allt när som helst och hur som helst. Så det är nog inte ett problem egentligen.

När jag flyttade hemifrån (1985) och fick ett eget hushålle, för att citera Lotta på Bråkmakargatan, så fanns det en (1) butik i det området där jag bodde. Den stängde klockan 18.00 på vardagar, kl 13.00 på lördagar och var helt stängd på söndagar. Blev man sugen på pannkakor men hade slut på mjölken kl 14.30 en lördagseftermiddag fick man helt enkelt vänta till måndag, alternativt göra sig omaket att ta bussen ner till stan, där det fanns någon liten snordyr jourbutik.

Det var också på den här tiden som saker i affärer kunde ta slut. Om man kom för sent på dagen vissa dagar i veckan så kunde både bröd- och köttdiskarna gapa tomma. Nu kanske någon tror att det här är gamla skrönor från Östtyskland eller Tjeckoslovakien, men så här var det faktiskt även i Sverige. Innan någon bestämde att allting skulle vara tillgängligt alltid och att alla affärer skulle ha öppet snudd på dygnet runt och året om. Javisst är det bekvämt. Men man blir ju lite beklämd över att folk har mage att klaga över att Konsum stänger ett par timmar tidigare på midsommar och julafton. Eller att det finns 78 olika sorters bröd i bröddisken och folk lik förbannat gnäller över att det inte finns dagsfärsk limpa. VART ÄR VI PÅ VÄG? Vet inte hur jag kom in på detta när jag egentligen skulle skriva om hur gott det är med stekt strömming och potatismos. Och lingon och rå lök. Outgrundliga äro bloggens vägar.

2 kommentarer:

  1. Ah, strömming och potatismos med lingon (ra lök? nja), finns det nagot godare? Tyvärr finns det inte hos mig, strömming alltsa, sa jag far vara uppfinningsrik och använda annan fisk.

    Och sa ska du far lära dig nagot, inte alla länder har söndagsöppet. Här t.ex. är det bara pa tagstationen och pa flygplatsen det är öppet pa söndagar. Alla andra matbutiker har stängt. Numera tycker jag inte att det är konstigt, folk som jobbar där vill väl ocksa vara lediga. Man maste inte handla pa söndagar om du fragar mig, det gar att planera. Dessutom har väl de flesta en frys, där man vanligtvis kan hitta ett och annat.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prova rå lök! Gifter sig så fint med potatismoset!

      Jag tycker sjukt synd om alla som jobbar s k butikstider och tycker verkligen inte att allting måste vara öppet jämt och ständigt. Man får ju planera och har man så dålig framförhållning att man inte klarar det så får man väl vara hungrig tills man lär sig :)

      Radera