lördag 12 mars 2011

Take a walk on the wild side

En sak kan man konstatera, och det är att det finns förfärligt mycket vilt i skog och mark, trots jägare och tack vare brist på varg, eller nåt. Men man kan ju undra lite. När dessa vilt ska passera en väg, varför måste det alltid ske med sådana djävla åthävor? Det är inte så att de kan ställa sig lite diskret vid vägkanten och spana. Verkar det fritt? Okej, då passerar vi. Är sikten skymd? Jamen då kan vi ju alltid använda den där superhörseln som Herren har begåvat oss med, och inte passera förrän vi är hundra procent säkra på att det inte kommer någon bil.
Går det till så här? Nähejdå, det gör det verkligen inte. Utan skogarna är full av diverse klövvilt som står och liksom lurpassar i dikena. Och precis när det kommer en bil, då ska de kasta sig upp med full fart och världens dramatik mitt framför intet ont förbipasserande fordon.

För ett tag sedan var jag ute och körde i mitt vrålåk. Det var stora öppna skånska vidder, hur bra sikt som helst. På långt avstånd såg jag att det stod två älgar på varsin sida om vägen. De stod där i varsitt dike och chit-chattade slappt om väder och vind och gud vilken vinter det har varit och har du hört att Lennart har tappat sitt ena horn? Allt verkade vara frid och fröjd och jag var rätt övertygad om att de ändå skulle ha någon slags respekt för att 1400 kg Volvoplåt närmade sig, när de nu kunde se den nalkas på långt håll. Men i helvete heller. När jag var kanske 5 meter från dem beslöt de att det var läge att steppa upp på vägbanan och valsa omkring där och liksom utmana motorhuven. Nu körde jag ju inte fort, men det var ändå inte särskilt roligt att se närmare ett ton kött dansa omkring framför sig.

Man undrar ju lite hur det står till med intelligensen hos Skogens Konung egentligen. Det där med survival of the fittest verkar ju ha haft en ytterst tvivelaktig genomslagskraft. Eller så var de här individerna helt enkelt trötta på livet och en smula självmordsbenägna. Jamen bit ihop till jakten eller flytta norrut, så ska nog den saken ordna sig av sig själv. TACK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar