lördag 19 mars 2011

Huset fullt av hundar

Jamen jag känner att jag vill tycka till lite om det nya och åtminstone i hundkretsar kraftigt omdebatterade tv-programmet Huset fullt av hundar. Håll i hatten, så här tycker jag:
1. Att det är väl en jättebra idé att försöka hjälpa till att omplacera hundar som av olika anledningar behöver hitta nya hem. Fast om man är så djävla velig att man inte ens kan enas om vilken ras eller ens typ av hund man vill ha (som familjen som var med i veckans avsnitt) så tycker jag kanske att man kan vänta lite med att skaffa hund.
2. Och varför i helvete skulle man trycka in sex hundar samtidigt i denna menlösa familjs hus? Vore det inte bättre om de fick träffa en hund per dag i sex dagar? Alternativt åka och träffa hundarna i deras nuvarande miljö, ungefär så som det går till när man köper hund på riktigt. Fast det hade väl inte blivit lika bra tv av det, antar jag.
3.Och så trodde jag väl i min enfald att man, om man nu var så okunnig och velig som familjen i första avsnittet var, kanske skulle få lite hjälp med att välja ut en passande ras. En barnfamilj behöver kanske inte ha en jakthund eller en vallhund med extremt högt behov av aktivering och mental stimulans, eller en vinthund med extremt högt behov av motion, när det enda de troligtvis kommer att göra med sin hund är att gå koppelpromenander och leka med den i sin pyttelilla trädgård. Då kanske någon skulle kunna hjälpa dom att välja en lite mindre krävande ras, FÖR ALLAS BÄSTA.
4. Det är ju jättebra att man får tips om hur man aktiverar sin hund. Men för mig känns det väldigt opedagogiskt att låta hundarna dra, om än bara små lätta pulkor, och samtidigt säga att "egentligen ska man inte göra det här förrän hundarna är minst ett år gamla och har vuxit färdigt" när flera av de hundarna som var med bara var 5-6 månader. Det finns tillräckligt många människor som inte fattar detta ÄNDÅ, och kommer verkligen inte att sluta med det när de får bekräftat att det är okej för de har sett det på ett "hundprogram på tv". Och tro mig, folk kommer inte att minnas att just de här hundarna bara fick dra en tom pulka som inte vägde någonting.
5. Och de övriga lekarna, kunde man möjligtvis inte börja med lite enklare typer av aktivering eftersom familjen var så okunnig? Typ kontaktövningar eller gå slalom eller en enkel spårövning, någonting som man kommer att ha nytta av i framtiden, istället för att man på nolltid skulle försöka lära hunden att putta på en boll med nosen eller hämta en frisbee?
6. Man kan ju kanske inte klandra en liten unge som helt naivt tror att hunden och marsvinen ska kunna vara kompisar. Men kan ingen vuxen tala om för henne att det FUNGERAR INTE SÅ? Det finns rovdjur och det finns bytesdjur och det kan man inte bortse från hur djävla gärna man än vill att det ska vara på ett annat sätt. Bortsett från vallhunden så var ju alla hundarna som var med i veckans avsnitt jakthundar, Jack Russel är ju för fan till och med framavlade för att jaga råttor och steget till marsvin därifrån känns väl inte gigantiskt. Kan ingen bara säga till den här ungen att NEJ, du kommer aldrig att kunna ha hunden och marsvinen ihop och lita på att ingenting kommer att hända, det är bara att gilla läget.
7. Och sen tycker jag det är ASTRIST med program där man så fort någonting har sagts eller gjorts klipper in inslag som filmats i efterhand där alla ska berätta vad just de tyckte om just den händelsen. Typ först får man se när en hund kissar på golvet. Och sedan kommer ett klipp på pappan när han berättar att hunden har kissat på golvet, och sedan kommer ett klipp på mamman när hon ger sina synpunkter på samma sak och sedan ska ungarna en efter en tycka någonting om det också också, och sådär håller det på HELA DJÄVLA TIDEN. They sing while they slave, and I just get bored som jag och Bob Dylan brukar säga.
8. Sedan tycker jag väl själva idén med omröstning à la dokusåpa var lite löjlig. Eftersom jag har gjort den rättvisa bedömningen att familjen knappast begrep sitt eget bästa så hade jag nog helst sett att det fanns en jury av hundkunniga personer som fick rösta ÅT dom vilken hund(ras) som hade passat bäst. Men det hade väl upplevts som kränkande och överförmyndarfasoner, antar jag.

Ja, det var väl i stort sett allt. Jag kommer alltså inte att följa denna programserie. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar