måndag 11 januari 2010

...och då rasade tornet samman.

Nu är det någon pellejöns som har kommit på att Egyptens pyramider inte byggdes av slavar. Istället var det helt vanliga byggjobbare som svettades sida vid sida med att färdigställa ett av världens sju underverk. De var med i facket, hade avtalsenlig lön, lagstadgad semester och kunde både vabba och vara pappalediga. TYP.

Eller: De ska ha arbetat i tremånadersskift och var så väl ansedda att de byggare som dog under konstruktionen fick äran att begravas i tegelgravar i skuggan av pyramiderna, som Aftonbladet, denna ständiga källa till visdom, skriver, och avslöjar även lite diffust att de nya fynden visar tydligare att det inte rörde sig om slavar utan om betalda arbetare. Och jag blir lite nyfiken på hur man egentligen kommer fram till de här slutsatserna, för jag tycker det låter väldigt luddigt. Hur kan man se på en 4500 år gammal kropp att den fick betalt? Hade de en lönespecifikation med sig i kistan? Finns det mumier i blåställ? Och hur vet man att det var så djävla ärorikt att bli begravd bredvid pyramiden, det var kanske mer som en slags soptipp där man skyfflade ner löst folk lite hur som haver för att man inte ville sinka pyramidbygget och därmed riskera att Cheops blev missnöjd.

Det står även att byggjobbarna (10 000 styck) varje dag åt 21 kor och 23 får. Exakt. Jag undrar hur de vet det, har de hittat 44 blandade djurskelett och liksom utgått från att detta är en dagsranson för bygget? Eller har de hittat "dagens inköpslista 1/1 år 2485 f Kr"?

Nja. Jag är SKEPTISK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar