onsdag 26 augusti 2009

Here comes your ghost again

Varje söndagsnatt envisas tidningsutbäraren med att knöla ner världens största Ica Maxi reklamblad i mitt - och förmodligen alla andra i husets - brevinkast. Trots att vi har postfack i entrén. Man undrar ju lite hur tidningsbäraren tänker. Jag hade tänkt: Postfack, vad smart, man slipper springa i trapporna och jag kommer att bli klar mycket fortare. Men tidningsbäraren i det här huset är liksom inne på någon annan linje, för han eller hon gör som man gjorde förr. Innan postfackens tid. Därför får jag reklam från Ica Maxi varje söndagsnatt fastän jag inte vill ha. Jag har nämligen min Ingen reklam-skylt på postfacket, eftersom jag aldrig får någon post i brevinkastet längre. Förutom på söndagsnätterna då.

Ja, men i allafall så satt jag och slöbläddrade  mig genom Ica Maxis reklamblad. Jag handlar kanske på Maxi en gång per år, så det var ett rent tidsfördriv. En helsida hade rubriken Mycket frukt och grönt att välja på hos Ica! Och så var det en lång radda om hur bra det var att handla sitt frukt och grönt på Ica. Man fick mycket för pengarna. Euroshopper (lågt pris, låg kvalitet, okej det stod det väl inte precis, men underförstått), Ica med gul etikett (bra kvalitet, lägre pris), Ica med svart etikett (hög kvalitet, dyrt som fan, okej det var väl inte heller precis ordagrant återgett, men på ett ungefär), samt Ica I love eco (ekologiskt, dyrt men bra, får man ju åtminstone hoppas).

Jamen det lät ju bra. Sen kom man fram till själva frukt och grönt-erbjudandena. Det var röda äpplen från Polen (billiga), röda äpplen från Frankrike (något dyrare), röda äpplen från Holland (ännu något dyrare) samt ekologiska äpplen från Argentina (lite billigare än kategorin "något dyrare" trodde man först och tänkte att Ica tar minsann sitt ansvar, men sen var det ju inte kilopris utan pris per förpackning (liten), så att de i själva verket var asdyra).

Summa erbjudanden från Ica Maxis så kallade mångfald av frukt och grönt var alltså fyra olika sorters röda äpplen i varierande prisklasser och från varierande länder. INGA SVENSKA ÄPPLEN, och försök inte påstå att det inte finns så här års, för det gör det visst. Jag åt ett svenskt äpple som var inköpt på Tollarps Frukt & Bärcentral häromdagen, bara för att ta ett exempel. 

Man tycker ju att ett hederligt svenskt äpple borde smälla högre än ett ekologiskt argentinskt som har sett mer av världen än vad jag själv har, eller hur förklarar ni detta, Ica Maxi?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar