söndag 27 mars 2022

Slukhål

Har läst Slukhål av Tove Alsterdal. Det är en fristående fortsättning på Rotvälta, som jag också har läst och helt ärligt tyckte var sådär. Slukhål handlar om detta:

I ett ödehus vid Offersjön, djupt inne i de ångermanländska skogarna, hittas en ihjälsvulten man. Två fingrar är avhuggna på hans vänstra hand.

Sjuttio mil längre norrut, i det nästan övergivna gruvsamhället Malmberget har en annan man spärrats in i en källare och lämnats att dö.

Eira Sjödin, polisassistent i Kramfors, blir engagerad i utredningen, samtidigt som hennes mamma måste in på vårdboende. Hennes bror sitter fängslad, dömd för ett brott han har erkänt, men inte begått.

När ännu en man försvinner berör det Eira personligen.

För att finna honom är hon beredd att riskera allt.

Det var väl med lite blandade känslor jag lade den här boken till handlingarna. Rätt spännande ibland, men bitvis rätt seg. Och karaktärerna är ju rent erbarmligt melankoliska varenda en, till och med när de skämtade kändes det ansträngt och deppigt  Det blir lite tröttsamt i längden med så mycket vemod och tungsinne, det blir det faktiskt. Men i övrigt välskrivet, bra språk och fina miljöskildringar. Den här boken får tre fingeravtryck av fem möjliga. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar