måndag 26 februari 2018
Jag är medveten om att ordet "sjukt" används väldigt många gånger i detta inlägg
* Och ja, ja, ja, jag vet att man inte ska gå till jobbet när man är sjuk, men jag har a. eget rum och b. håller mig mest för mig själv som den osociala fan jag är, plus c. ingen annan gör mitt jobb när jag är borta och nästa vecka är lika späckad den. Är ju heller inte extremt ansträngande att sitta vid ett skrivbord. Nästan som att ligga i en soffa, försöker jag intala mig i alla fall.
Kampen for tillvaerelsen
Den här serien handlar om den polske lingvistikstudenten Tomasz, som av sin gravida sambo (som gissningsvis är rätt trött på det tveksamma bidrag till hushållskassan som hans neverending-lingvistikstudier ger) tvingas åka till Norge för att söka upp sin far (som han aldrig träffat) och förhoppningsvis ska kunna inkassera 28 års uteblivet underhåll. Det är ju inte så lätt, så istället får han fuska sig fram som snickare i väntan på rätt tillfälle (vilket man ju kan räkna ut inte går särskilt bra). Man får även följa några norska familjers öden och äventyr i det grannskap i vilket Tomasz smyger omkring för att försöka komma i kontakt med sin far.
Såg fyra avsnitt i helgen och kände sedan att jag nog får ransonera lite så det inte tar slut för fort. Denna serie finns på HBO Nordic. Schas iväg och glo med er.
söndag 25 februari 2018
Till stallet istället v8, pt2
Var så himla nöjd! Sedan åkte jag hem och lät mansförkylningen blomma ut. Eller ja, det var ju inte direkt ett medvetet drag utan här var det bara go with the flow och gilla läget. Idag är det extremt synd om mig. Klen och svag. Tur det finns sändningar från Scandinavium att glo på från soffhörnet, för det är ungefär allt jag orkar med.
fredag 23 februari 2018
Floden om natten
Jag tycker det var en spännande bok med, efter en något trevande inledning, ett riktigt bra driv i berättelsen som gjorde den svår att lägga ifrån sig. Tycker dock inte det är speciellt sannolikt att fyra tjejer i 35-årsåldern (varav en beskrivs som "fobiker") helt plötsligt skulle få lust att ge sig ut på vildmarksäventyr när det bara är en i gänget som är a. intresserad från början och b. tränad för det. De kunde ju liksom inte ens ta en kisspaus i skogen på vägen dit, hur föreställer man sig då att resten av veckan där man ska alternera mellan att sova i tält och färdas utmed forsar på en ranglig gummibåt ska bli? Känns som att förslaget "forsränning" skulle ha blivit nedröstat med tre röster mot en om det hade varit det minsta realistiskt (fast då hade det ju å andra sidan aldrig blivit någon bok). Sedan tyckte jag inte heller att man fick lära känna karaktärerna ordentligt, eller fick någon förklaring till varför de var som de var eller vad de levde med för mörka hemligheter (som det antyddes på baksidestexten). Slutligen kändes det som att bokens jag, som var den som hade en massa fobier, kunde göra sig av med dom lite väl lättvindigt och blev, efter lite inre monolog, hur kavat som helst när det väl gällde. Men som sagt, det var ändå en spännande och fartfylld berättelse även om slutet sedan blev lite klent. Den här boken får tre flytvästar av fem möjliga.
torsdag 22 februari 2018
Effektiv OS-bevakning
Åtta kvinnliga karaktärer du vill ha med i ditt girl-gang (ja, det är en snodd rubrik, jag skulle aldrig skriva så)
Här säger jag bestämt nej. Jag vet att det är många som tycker att Arya är en cool karaktär, men jag gillar henne verkligen inte. Först är hon bara en jobbig unge, sen blir hon ju direkt obehaglig (även om det har sina orsaker) så vad skulle hon tillföra? Ut med Arya.
2. Lisbeth Salander från Millennium-böckerna av Stieg Larsson
Ja, varför inte? Lisbeth är väl synnerligen kompetent, cool, handlingskraftig. Sen skulle jag kanske störa mig att hon kan vara så sjukt stark och vältränad när hon enbart verkar leva på skräpmat, men det får man väl hacka i sig som en av livets orättvisor.
3. Samantha Jones från Sex and the city
Är det ens en bok? Jag har hur som helst inte sett ett enda avsnitt av Sex and the city så här får jag säga pass. Har ingen aning om hur Samantha är eller vad hon skulle kunna tillföra. Sorry Samantha, men du får faktiskt FÖRTJÄNA DIN PLATS i det här gänget.
4. Jane Eyre från Jane Eyre av Charlotte Brontë (hurra, fick äntligen använda trema-tecknet på tangentbordet).
Jamen jadå. Inte världens festligaste kanske, men Jane är ändå en stark kvinna som kämpar på utifrån ganska taskiga förutsättningar. Snäll verkar hon vara också. Snällhet är en djupt underskattad egenskap. Jane är välkommen.
5. Ulrika i Västergöhl från Utvandrar-böckerna av Vilhelm Moberg.
Yes, yes, YES! Ulrika är bäst. Stark, självständig, lojal och rolig som fan. I love Ulrika.
6. Amy Elliot-Dunne från Gone Girl av Gillian Flynn.
Men NEJ? Någon som iscensätter sin egen kidnappning och gör att man blir misstänkt för mord hör verkligen inte hemma i mitt gäng. Stick.
7. Laura Ingalls från Lilla huset på prärien-böckerna av Laura Ingalls-Wilder.
Absolut. Laura är inte den som står handfallen när det skiter sig. Tänker dock att det är bäst att hon får växa upp först, för det hade ju varit lite jobbigt att ha med ett litet barn i sitt coola tjejgäng.
8. Katniss Everdeen från Hungerspelen-trilogin av Suzanne Collins.
Återstår nu bara att fundera ut en gemensam nämnare som vi kan samlas kring. Tycker det drar rätt mycket mot självständighet och förmåga att lösa problem (ofta med okonventionella metoder) i det här gänget. Vi får väl samlas kring en bag in box och diskutera i smågrupper kring hur vi går vidare med det här.
onsdag 21 februari 2018
Förlåt Fredrik Backman men jag pallar inte
Jag läste Britt-Marie var här med ungefär samma händelseförlopp (bortsett från kopplingen till min man dårå). Förväntningarna för Björnstad var därför rätt så höga. Men jag vet inte, nu har jag läst en dryg tredjedel av den och den känns bara jobbig. Det förvånar mig lite, för jag är ju ändå en föreningsmänniska från en småstad, och då borde det ju vara synnerligen intressant att läsa en bok som handlar om en förening i en småstad, skitsamma att det handlar om ishockey som i och för sig inte intresserar mig det minsta för det är ju föreningsgrejen som är själva grejen, tänkte jag (är inte speciellt intresserad av fotboll heller, men det spelade ju ingen roll när det handlade om Britt-Marie).
Men jag vet inte, det finns liksom inget i Björnstad som engagerar och griper tag i mig. Det är deppigt från första sidan till sista (misstänker jag även om jag inte har läst hela) och vägen till att bygga upp berättelsen om en jätteviktig semifinal känns som en enda väldigt lång och väldigt jobbig uppförsbacke som aldrig tar slut. Hela berättelsen är liksom stämd i moll på något sätt, och allas hjärtan är så vidöppet blottade och fyllda med känslor att jag ändå vet att det kommer att sluta med fulgråt från min sida om jag någonsin kommer till slutet.
Läste någonstans att det här var en feel good-bok och då höjde jag ögonbrynen så mycket att de nästan landade i nacken. Jag är inte ens mycket för feel good-litteratur, utan läser mer än gärna fylliga skildringar om elände och misär i alla dess former. Skulle nog säga att Björnstad kvalar in i en kategori som ligger bortanför detta och som nästan får Per Anders Fogelström, dysterhetens och bedrövelsernas okrönte mästare*, att framstå som chick lit i jämförelse. Björnstad är liksom FÖR deppigt och träligt och dystert och det är sida upp och sida ner med missförstånd och olikheter som skaver och olyckliga människor som inte får eller kan göra det de vill och allting är så förutbestämt och definitivt och nattsvart att det äter upp mitt välbefinnande ända in i märgen. Finns säkert någon välbetald psykolog som skulle kunna nysta fram att förklaringen till detta ligger i ett väl förborgat inre hos undertecknad, men det verkar ju sundare att låta människor som verkligen behöver hjälp få tillgång dessa resurser än att jag ska försöka förstå den psykologiska mekaniken bakom att jag inte gillar Björnstad. För nu känner jag lite att näe, nu ger jag upp. Orkar inte längre ha den på nattduksbordet som en påminnelse om världens deppighet.
* Men bra, väldigt bra.
Snödepression, winter is coming, you name it
Och sen vaknade jag i morse och tittade ut och då hade det kommit snö. SNÖ, detta djävulens påfund. Förvisso inte så mycket så att man var tvungen att skotta (då, i alla fall, men det snöar fortfarande as we speak så ikväll blir det kanske ett ofrivilligt gympass på gårdsplanen). Man kan ju bli deprimerad för mindre. Buuuh. Bläääh.
Lite sån är min sinnesstämning just nu. Tröstar mig med att jag ska på massage i eftermiddag. Har ju hittat ett nytt ställe som är okej. Inte så superduperbra som det förra stället (men å andra sidan är det ju lite jobbigt att inte veta om stället finns kvar från en gång till en annan), men ändå bra och hon som masserar är duktig och tar i så det känns. Fast förra gången när jag kom dit så var det en annan thailändska där som tydligen skulle massera mig istället medan den vanliga slog sig ner bakom kassaapparaten i det angränsande rummet och gjorde sig redo att håva in slantarna istället. Eller det var åtminstone det intrycket man fick. Den andra thailändskan var också duktig så jag klagar inte SÅ, men när det gäller massage så är jag inte ute efter att omväxling förnöjer, jag vill gärna ha det exakt likadant (så länge det är bra, alltså) och inte behöva undra från gång till gång vem det är som ska skåda och knåda det här måndagsexemplaret. Första gången jag var på thaimassage (på ytterligare ett annat ställe) så berättade ägaren att hon tyvärr hade ont i axeln den dagen så hon hade bett en väninna om hjälp, och den väninnan kom nog direkt från flyget från Bangkok eller nåt för hon kunde inte så mycket som en stavelse av vare sig svenska eller engelska. Nu går ju i alla fall inte jag på massage för att ha någon att prata med, men det blev ändå lite problematiskt när "väninnan" försiktigt knackade mig på axeln och man inte visste om det var en del av massagen eller om hon ville säga något (det visade sig sedan att hon ville att jag skulle lägga mig på rygg, vilket inte är så lätt att förmedla när man inte kan tala med varandra och den ena parten ligger på mage och blundar).
Vad ska jag mer göra denna deppiga snö-onsdag? Jo, jag ska till bibblan och hämta en bok som jag beställt. Jag har glömt titeln, men den innehöll ordet "ondska" så det blir säkert bra. Läser just nu en deckare som utspelar sig i Stockholm på 1700-talet, oj vilken festlig idé tänkte jag när jag lånade den men den har hittills inte levererat något vidare utan är tvärtom rätt så trälig om jag får säga vad jag tycker, så jag tänker att jag förtjänar lite mer ondska och mörker i mitt liv. Det litterära då alltså. I det övriga vill jag ha barmark. Och sol. Och plusgrader. JA MEN DÅ SÄGER VI DET.
* Jag ser vår kompost lite som en familjemedlem. Älskar att lyfta på locket och se hur det myllrar och krälar där nere bland gamla lökskal och vissna löv och annat gojs. När detta kom på tal i fikarummet på jobbet var dock intresset hos övriga medarbetare...svalt, kan man väl säga. De slänger sina matrester i facket för matavfall i soptunnan och är nöjda med det, men jag känner lite att herregud, ni FATTAR INTE VAD NI MISSAR.
tisdag 20 februari 2018
Bygga hönshus - an epic movie pt 24
Innerväggar alltså. Om det någonsin blir plusgrader ska skarvarna fogas och väggarna målas vita. När allt är på plats villsäga. |
Till stallet istället, v8, pt1
Nästa vecka är det teori. Ska bli spännande att se vad teori är i den här gruppen. I förra gruppen var det mest pyssel och snack. Här kanske det blir SERIÖST? Sådär så att man ska prata om till exempel hjälpgivning i vissa rörelser och sätta ord på det som man knappt vet hur man gör. Gulp. Aja, det blir nästa veckas bekymmer.
måndag 19 februari 2018
Till stallet istället, v7, pt2
Ikväll är det hoppning. GULP, säger jag om det. Gissar att Bulldozern säger YAY, men det får stå för henne.
söndag 18 februari 2018
Papperssjälar
Har läst Papperssjälar av Emma Johansson. Berättelsen handlar om Emilia, som går på gymnasiet. För ett tag sen omkom en annan elev, Theresia, i en tågolycka och stämningen i skolan är rätt så dämpad. Emilia mår extra dåligt av det som hänt, trots att hon knappt kände Theresia, på grund av att hon vet något om henne som ingen annan vet och som hon inte kan avslöja. Värre blir det när hon hamnar i samma grupp som Theresias bror och blir kär i honom. Eller rättare sagt, allt går bra tills Emilia känner att hon måste säga sanningen...
Jag tyckte sådär om den här boken. Den var väldigt välskriven och det var mycket som var sorgligt och känslosamt. Men det tog ju en evig tid innan man som läsare fick veta vad det var Emilia inte ville/kunde avslöja och fram till dess kändes det mest som att Emilia gick omkring i världens största offerkofta och bara grottade ner sig i en massa "jag förtjänar inte att ha roligt"-martyrskap. Och efter att man fått veta anledningen så kändes den i mina ögon lite...futtig. Mycket väsen för ingenting, och sen kom ett slut där Emilia ska genomföra en plan för att få alla att förstå och så att hon ska kunna ställa allt tillrätta, och den scenen känns så extremt osannolikt krystad och som hämtad ur nån amerikansk Hollywoodproduktion. Synd, för själva grundberättelsen var ändå riktigt bra. Den här boken får tre tonårsfinnar av fem möjliga.
fredag 16 februari 2018
Medaljregnet
torsdag 15 februari 2018
Tyst som en mus
onsdag 14 februari 2018
Tyst väntan
And if you're offering me diamonds and rust, well, I'll take the diamonds
Inte för att jag har gjort något som gör att någon skulle vilja intervjua mig om någonting, men OM så hade varit fallet så hade jag ju verkligen härsknat till om de "lite avslutningsvis" hade börjat ställa helt irrelevanta frågor om mitt ex. Som att hela intervjun bara var en täckmantel för att eventuellt få veta lite om Bob Dylan. Eller inte för att jag har varit ihop med Bob Dylan, men ni fattar.
Nu ger väl inte Bob Dylan några intervjuer överhuvudtaget, men om han hade gjort det så har jag VÄLDIGT svårt att föreställa mig att någon musikjournalist skulle försöka pumpa honom på inside information om Joan Baez. Nu har väl inte kvinnliga artister i allmänhet och äldre kvinnliga artister i synnerhet samma möjlighet att spela svåra och otillgängliga och ändå få massiv medial uppmärksamhet, och att vara ett missförstått geni verkar ju enbart vara det manliga släktet förunnat, så det kommer ju aldrig ens att hända. Men jag tyckte det var ett djävla sätt. Sådärja, nu är det sagt.
tisdag 13 februari 2018
Till stallet istället, v7, pt1
måndag 12 februari 2018
VARDAGSLISTAN
Något jag värderar högt i min vardag: När allting flyter på och är som vanligt. Även om jag älskar att vara ledig så gillar jag uppenbarligen ändå att leva väldigt inrutat. Skalman med sin mat- och sovklocka har fattat grejen. Sen gillar jag även när det inte är tusen grejer inbokade hela tiden, vilket rimmar väldigt illa med att kalendern ständigt tycks fyllas på av någon. Mig, uppenbarligen. Fast jag jobbar faktiskt på att inte ha tusen järn i elden jämt och ständigt. Går ändå hyfsat nu jämfört med för några år sen.
Det här äter jag till frukost: På vardagar smäller jag i mig en skiva Wasa Sport utan pålägg, en järntablett och ett glas vatten innan jag åker till jobbet. Sedan äter jag två skivor hembakat bröd med färskost och dricker en kopp kaffe på jobbet några timmar senare. Ser rätt ynkligt ut med tanke på att frukosten ska vara dagens viktigaste måltid, men jag klarar mig bra på det tycker jag. Finns dock inget som gör mig så genuint lycklig som en hägrande hotellfrukost. Det slår allt i matväg tror jag. Är dock alldeles för lat för att ställa mig och steka och koka på morgnarna så det blir sällan av.
När jag går och lägger mig: Siktar på att vara i säng senast 21.00 och lyckas oftast med det utom på måndagar när jag rider och kommer hem sent. På fredagar blir det oftast INNAN 21.00 så det jämnar väl ut sig, hahaha.
Saker som står på min vardagliga tråkiga to-do list som jag aldrig gör: Rengöra filtret till köksfläkten och putsa fönster. Annars är jag rätt bra på att få saker gjorda, men vissa käpphästar finns ju.
Det här äter jag till lunch: Någonting jag lagat i helgen. Har alltid matlåda på jobbet och tillhör den kategori människor som tycker att man (jag) inte behöver äta lagad mat två gånger om dagen. Eftersom jag är mycket mer hungrig på dagarna än på kvällarna så är lunch dagens huvudmål för mig till vardags. För att slippa behöva tänka på vad jag ska äta till lunch imorgon så lagar jag alltid helgens mat med den kommande veckans lunchlådor i bakhuvudet. Får alltid ihop det så att det står 10 matlådor i kylen på söndagskvällen. Häpp!
När jag går upp: 04.15 ringer klockan och då stiger jag upp per omgående. Förstår verkligen inte grejen med att snooza, det är ju bara att skjuta upp det obehagliga och sedan får man dessutom bråttom också. Hatar att ha bråttom, särskilt på morgnarna.
Jag går till jobbet/hem från jobbet: Är på jobbet strax innan 05.00. När jag berättar det brukar folk spärra upp ögonen eller titta medlidsamt på mig. FEM? Men jag tycker så här: om jag inte får sova tills jag vaknar av mig själv spelar det ingen roll hur dags jag går upp, det är lika plågsamt oavsett om klockan ringer fyra eller sju. Och så detta: Om allting går som det ska glider jag hem kl 13.30 och har hela eftermiddagen för mig själv. Tycker fortfarande det är en vinstlott och att jag liksom har lurat systemet och har många fler lediga timmar till mitt förfogande än de som jobbar vanliga kontorstider. De har ju bara sovit när jag har jobbat, och sen när jag sover på kvällen sitter de väl ändå bara och tittar på tv? Okej, jag fattar att det finns vissa hål i det resonemanget, men KÄNSLAN.
En vanlig vardagsmiddag: Lagar som sagt inte middag till vardags. När jag kommer hem från jobbet och har varit ute med hundarna så äter jag typ mackor och frukt. Är oftast inte speciellt hungrig på kvällarna så det räcker bra för mig. Tycker det är hundra gånger enklare att gå och lägga sig och vara lite småhungrig jämfört med att gå och lägga sig proppmätt. Får lite panik av det sistnämnda.
Vad jag gör på vardagskvällar: Hänger med min man, läser, löser korsord, kollar på tv, slösurfar. Ibland är det ridning eller hundträning också.
Har jag söndagsångest: Ångest är väl att ta i, men jag känner mig alltid lite lätt nedstämd när helgen går mot sitt slut. Det är väl mest det att helgen känns så extremt kort i förhållande till känslan av den kommande arbetsveckan som tornar upp sig. Håhåjaja.
Bygga hönshus - an epic movie, part 23
Ett hönshus med ett golv. |
Till stallet istället, v6, pt 2
lördag 10 februari 2018
Tid är bara något som finns för att inte allting ska hända på en gång
Blir så djävla provocerad av sånt här. Och sen gnälls det över FOMO-stress. FOMO står (tydligen) för Fear Of Missing Out och med det menas att folk är så dödens ängsliga över att missa någonting som pågår att de måste hålla på att kolla var andra är och vad de gör och helst vilja göra allt de gör och lite till och det går ju inte och så mår de dåligt över det. HE-RRE-GUD säger jag om det. Sen måste man tydligen organisera allt detta enligt ett system som heter BULLET JOURNAL och det är så avancerat att man måste se tio tusen tutorials på Youtube för att ens fatta hur man ska göra, istället för att bara köpa en djävla plankalender och skriva in grejer man ska göra som ju har funkat i alla år för mig. Men det är ju inte så fränt och trendigt och Pinterestvänligt dårå.
Och sen gnäller folk över stress. Jag tycker folk som gnäller över stress kan se över sina liv och skala bort allt som inte tillför mervärde. Läsa 300 böcker i expressfart på ett år = inget mervärde. Hysteriskt kolla vad andra gör på sociala media var tionde minut = inget mervärde. Sitta och peta och pilla med pennor och block i olika färger = inget mervärde om det inte är för att man tycker det är kul att skriva saker med fina pennor i tomma block. Men att lägga ner jättejättemycket tid på BULLET JOURNALING för att skaffa sig överblick över det man gör och sedan bli stressad för att a. det tar så lång tid att göra BULLET JOURNALS enligt konstens alla regler, b. man sköter inte sina BULLET JOURNALS enligt konstens alla regler och c. ens BULLET JOURNALS-bilder får inga likes på Instagram = noll komma noll i mervärde.
Herregud, ta det lugnt. Ta en promenad (utan att slå igång Runkeeper för att mäta hur långt och snabbt du går). Läs en bok (och låt det ta den tid det tar). Plantera ett tomatfrö (eller nåt). Lägg inte ut något av detta på Facebook. Andas. Sen kommer allt att kännas mycket bättre.
fredag 9 februari 2018
Fasten seat belts
En grej som jag tycker är livskvalitet i detta livet är att glo på fåglar som äter. När vi köpte vårt hus så åkte vi inte till Ikea och skaffade en massa grejer att inreda det gemensamma hemmet med*, men bland det allra första vi skaffade var ett fågelbord eftersom vi båda var helt eniga om att "det måste man ha". Har sedan haft så extremt många stunder när jag/vi har stått bakom gardinen och kikat ut på när småfåglarna, de lite större fåglarna och även en och annan ekorre, har smort kråset i vår trädgård under vintrarna. Vet inte vad det är som gör det, men det är både intressant och rogivande. Även lite spännande när det dyker upp lite mer ovanliga arter som stenknäck, steglits och hackspett. För att inte få hela Club300 på mig så ska jag förtydliga att jag inte specifikt menar ovanliga i Sveriges fauna, utan mer något som sticker ut lite bland alla pilfinkarna och talgoxarna. Ibland kommer det ett skränigt gäng råkor. De skrämmer bort alla som är mindre än dom och glufsar i sig allt ätbart på ingen tid alls. Då ser det mer ut som i en skräckfilm när man tittar ut och ser runt 20 svarta fåglar lyfta mot skyn och ödesmättat kretsa kring vad som återstår av talgbollarna. Men det är ju också en upplevelse.
I alla fall. Härförleden så var jag på Granngården och köpte en säck vildfågelblandning. Langade in den i framsätet på passagerarsidan, satte mig i bilen och vroomade ut på motorvägen. Då började bilen klaga på att säcken inte hade bälte på sig och min bilfärd ackompanjerades av ett ihärdigt DANG-DANG-DANG-DANG-DANG-DANG-DANG:ande tills jag med våld lyckades knuffa till säcken så att den inte låg lika tungt mot de sensorer som jag antar finns i sätet och som känner av när någon sitter där och inte har bälte på sig. Kändes ju som ett större riskmoment att brottas med 25 kilo blandade solros- och hampafrön med en hand än att få en obältad säck i huvudet vid en tvär inbromsning om ni frågar mig. Men men. Berättade denna lilla anekdot i fikarummet på jobbet, och då var det en som bara "jaha, men är det DÄRFÖR det är något som plingar hela tiden i min nya bil? För att jag lägger handväskan på passagerarsätet?". Detta hade denna person, som vill vara anonym, uthärdat i ETT HALVÅR i tron att det var normalt och att det är lika bra att vänja sig. Nu vet jag inte om det där någon-har-inte-bälte-alarmet är ovanligt högljutt i just min bil, men jag hade ju aldrig stått ut med att lyssna på något ständigt plingande och plongande varje gång jag körde bil, och definitivt inte i ett helt halvår? Vad är det för fel på folk? Eller är det deras hörsel det är fel på? Eller är det min?
* Ska även nämna att vi fortfarande, efter att ha varit ihop i tio år och gifta i åtta av dom, inte varit på Ikea en enda gång. Det går skitbra att leva ihop utan att skaffa nya möbler och inredningsdetaljer till hemmet stup i kvarten. Just saying.
torsdag 8 februari 2018
Dark
Jamen DARK i alla fall. Vi såg första avsnittet igår och den verkade lovande. Och ganska lik Stranger Things så här långt i alla fall, men det gör ju absolut ingenting. Det är ju lite jobbigt att den är på tyska i och för sig. Kan cirka noll ord tyska, vilket innebär att jag måste sitta på helspänn med ögonen klistrade mot textremsan hela tiden. Är också lite jobbigt med pilotavsnitt där cirka tusen karaktärer, som är ganska lika varandra, ska etableras. I alla fall för mig som är ansiktsblind. Men det ger förhoppningsvis vad det lider.
onsdag 7 februari 2018
Livet går så fort. Och så långsamt
Har läst Livet går så fort. Och så långsamt av Martina Haag. Berättelsen utspelar sig på 80-talet och ur ett tonårsperspektiv och här finns det förstås mycket att relatera till om man var tonåring på 80-talet (vilket jag var). Tyckte dock storyn var lite ojämnt berättad, det var som att den både skulle framställas på ett fränt och lite nonchalant sätt men sen ändå vara gripande och sorglig emellanåt och det tyckte jag inte höll riktigt hela vägen om jag ska vara ärlig, och det kändes lite för spretigt och oavslutat ibland. Den här boken får tre lindriga tonårsfyllor av fem möjliga.
Kejsaren av Kina tycker inte om te, vad tycker han då om?*
Te är min grej alltså. Förr köpte jag alltid te i lösvikt, för det tycker jag är godast, men sen tröttnade jag på att alltid behöva slabba med tesilar där tebladen alltid fastnar i hålen, eller tekulor som ska klämmas ihop och där konstruktionen gör att det alltid sticker ut teblad mellan halvorna vilket gör att tekulan inte håller riktigt tätt vilket i sin tur gör att tebladen delvis hamnar i koppen och sedermera i min mun, samt att det inte finns någon rimlig plats att förvara tekulan på när den inte är i koppen utan att det flyter ut en liten tråkig sjö av tefärgat vatten varhelst man lägger den och sen skvätter det överallt när man ska tömma det ner i sin lilla kompostspann och ser allmänt trist ut. Så lata jag övergick till tepåsar istället. Men det slår ALDRIG fel, så fort jag hittar någon sort som jag verkligen gillar så ska den antingen utgå ur sortimentet eller så tar den periodvis slut överallt i hela Sverige (eller okej, kanske inte hela Sverige men i alla fall i alla butiker i min relativa närhet). Det är absolut inget fel på vanliga English Breakfast eller Earl Grey, men så värst upphetsande är det ju inte heller. Förr drack jag grönt te med apelsinsmak från Twinings som var som sänt från gudarna. Det har nu utgått ur sortimentet och ersatts med citronte som smakar lite som rengöringsmedel. INTE OKEJ. Då övergick jag till te med smak av blåbärsmuffins från Lipton. Mmm vad gott det var. Jaha, men så var det plötsligt slut överallt i VECKOR. Känns ej rimligt att behöva börja hamstra te som om det vore oår och krigstider. Känns också ovärdigt att behöva ränna omkring i en massa olika affärer bara för att se om de har tepåsar med blåbärsmuffinssmak. Så jag skippade det och övergick till svart te med apelsinsmak från Garant, som var nästan lika gott som det gröna. Jaha, men vad hände då? Jo, tehyllan på Willys började uppvisa stora gluggar där apelsinteet skulle ha stått. Vecka ut och vecka in, samma sak. Det är som ett djävla SKÄMT ju.
Så nu har jag återgått till te i lösvikt eftersom där ju finns en uppsjö av smaker som man dessutom kan blanda själv efter eget tycke och slippar vara beroende av någon surmagad produktutvecklare på Unilever eller Associated British Foods. Har nämligen upptäckt, förmodligen sist i världen precis som vanligt, att man kan köpa tomma tepåsar och fylla själv med sitt favorit-te så kan man få den smak man vill ha och så slipper man allt bök med att rengöra tesilar och tekulor och ha pölar och slabb överallt. Det var en glädjens stund, ska jag säga**. Är fortfarande, efter några månader, helt orimligt glad över detta och ser fram mot dagens första kopp te som en knarkare mot sin sil. Eller ja. Kan hända att det senare är lite mer ångestladdat och förenat med visst obehag och inslag av kriminalitet. DET VAR EN DÅLIG LIKNELSE, jag tar tillbaks den. Tycker dessutom att det är ett riktigt mysigt pyssel med att stå och fylla tepåsar och göra ett litet lager. Livet är inte de dagar som gått utan de tekoppar man minns, eller hur det nu var.
* Det här är en ordlek som jag minns att min pappa lekte med oss när vi var små. Den går ut på att man ska gissa vad kejsaren tycker om och så ska den som frågar bara svara ja eller nej. Är ju bara roligt så länge den som gissar inte fattar att det hela går ut på att kejsaren bara gillar saker som inte innehåller bokstaven T. Alltså gillar kejsaren apelsiner, men inte potatis. Äpplen men inte spenat. Och så vidare. Känns väldigt långt från Pokemon och Lego Ninjago det här. Minns dessutom att vi tyckte det var jättekul att leka den även om vi VISSTE vad leken gick ut på. Så var det att växa upp vid vägs ände år nittonhundralängesen.
**Vill dock höja ett varningens finger att man får kolla vad tepåsarna är tillverkade av, åtminstone om man har egen kompost. Det finns nämligen tepåsar som är gjorda i polypropylen och det tar TUSEN ÅR för dom att brytas ner. Köpte något sånt te (i färdiga påsar) för en massa år sen och tänkte att det var hemskt vad de där påsarna kändes nylonaktiga men tänkte sen inte mer på det utan slängde de förbrukade påsarna i komposten precis som jag alltid gjort. Men det skulle jag aldrig ha gjort för de försvinner fan ta mig ALDRIG. För ett par veckor sen (innan det blev sådär svinkallt som det är nu) skördade jag lite potatis och ta mig tusan så hittade jag en sån tepåsejävel i landet. Det är minst åtta år sen de hamnade i komposten, sedan har de komposterats i ett år, sedan har komposten vilat i ytterligare ett år för att sedan hamna i trädgårdslandet. Innehållet är borta sedan länge, men skalet består. BEN bryts fan i mig ner snabbare. Tepåsar av polypropylen är ett verk av Djävulen själv. Är mycket glad att jag läste det finstilta innan jag slog till.
Jag vann!
Kan helt ärligt säga att jag nog ALDRIG NÅGONSIN, åtminstone inte i vuxen ålder, har tagit mig igenom ett januari utan att dras ner i tungt missbruk av mandelmassa och vispgrädde i kombination med slät bulle och florsocker. Förrän i år dårå, detta nådens år 2018. Igår fick jag ett mess från Mirre att hon fallit till föga och köpt en dvd på Erikshjälpen. Alltså vann jag. Nu får jag alltså unna mig själv en semla om jag vill. Det vill jag. DET VILL JAG. DET VILL JAG.
Snart i en mun väldigt nära mig. |
Höstdåd
Ja, sådär håller det på. Mycket förvecklingar hit och dit, men det är bra och spännande i princip ända till sista sidan. Språket är bra, liksom miljöbeskrivningarna. Karaktärerna är kanske lite väl stereotypa emellanåt (plus det osannolika i att en vegan skulle tokgilla en lite efterbliven snubbe som har till hobby att fånga djur i fällor och stoppa upp dom, SKULLE INTE TRO DET VA) och emellanåt blir det även lite tjatigt kring huvudpersonens stamning, hennes tankar kring relationen med dottern och den inre dialogen med exmannen tar lite VÄL mycket plats ibland. Men på det hela taget en bra läsupplevelse. Den här boken får fyra hårnålskurvor av fem möjliga.
tisdag 6 februari 2018
Till stallet istället, v6, pt1
Aja, man är väl en viking så iväg kom jag. Den här dagen stod det "markarbete mot hoppning" på schemat. Markarbete mot hoppning i förra gruppen brukade betyda att det låg bommar på marken och så skulle man navigera runt och möjligen över dom. I den här gruppen betyder markarbete mot hoppning att man faktiskt hoppar också. Gårdagens övning var: trav mot en serie upphöjda cavaletti som skulle tas som studs i galopp utmed kvartslinjen, sedan fortsatt galopp upp mot kortsidan, vända snett igenom över ett litet hinder med galoppbom framför, galoppera längs diagonalen och sedan vända upp över en serie galoppbommar på andra kvartslinjen. Förra veckan tränade vi lite på galoppbommarna och jag blev då tillsagd att "det tempot" (som jag tyckte var minst sagt överilat) var det som jag skulle hålla med Bulldozern för att avstånden mellan galoppbommarna skulle stämma. Fick jobba hårt med det lösgörande arbetet i uppvärmningen utan att direkt lyckas, för Bulldozern blir lite...blockerad när hon anar att det vankas hoppning, och då låser hon sig och tycker att det där finliret kan vi ta någon annan gång. Dessutom fick vi galoppera i lätt sits i vad som kändes som en kvart per varv, vilket både hon och jag tyckte var jättekul, men jag kände att för varje varv blev hon bara starkare och starkare. Var inte helt nöjd med hennes form, men när det gällde själva övningen var det i princip bara att styra henne på vad som än låg i vägen så tog hon sig an det med friskt mod. Är väl inte hundraprocentigt nöjd över att hon tar SÅ mycket kommando över vad som ska göras, men men. Alltså, hon går ju att styra och få stopp på, det är mer det där att hon kör fram sin tjocka, superstarka hals och drar iväg i sitt eget tempo och inte låter sig regleras för fem öre. Om någon vill ha en mirakelkur för att åldras 40 år på en timme så kan jag rekommendera en hopplektion på Bulldozern. Kände mig extremt mycket som ett ponnybarn och väldigt lite som en kontrollerad medelålders dressyrtant, men det är väl smällar man får ta med jämnmod.
Snödepression
Deppigt. Kylan gör något med mig. Igår till exempel så körde jag mot enkelriktat med motiveringen att det var så kallt i bilen att jag inte orkade köra den omväg på kanske femhundra meter som det innebar att köra lagligt. Orkade liksom inte utsätta mig för den extra kylan. Helt ologiskt eftersom den ju hänger med tills bilen blir varm (ska väl tillägga att den enkelriktade sträckan kanske var max trettio meter och det inte var någon trafik eller fotgängare vid det aktuella tillfället eftersom det var utanför en skola rätt sent på kvällen, men ändå. Jag är ju den laglydiga typen).
Vårt hus är gammalt och rätt så dragigt och i morse var det sexton grader varmt i köket. Sexton grader är ingen kul inomhustemperatur. För att inte tala om hur det var när jag kom hem från stallet igår kväll. Ridhus är ju, som alla vet, det ställe där temperaturen oavsett årstid och geografisk belägenhet är som allra närmast den absoluta nollpunkten. Sen får man ju för all del upp värmen av att rida och efter ridningen packade vi höpåsar och fodrade och fixade och höll igång, men sen även detta: sätta sig i en iskall bil och känna hur den lilla svetten som man tydligen ändå lyckades arbeta upp under lektionen sakta omvandlas till iskristaller innan ens löjliga leksaksbilsmotor lyckas alstra lite värme i kupén. Tinade väl upp lite när jag stod i duschen hemma sen, men så ska man ju gå och lägga sig i sitt härliga svala sovrum. Finns inget som jag tycker är värre än när det är för varmt i sovrummet, men igår var det nästan för bra på andra hållet. Hade luvtröja med luvan uppdragen (dagens tema är bad hairday), pyjamasbyxor, strumpor, dubbla täcken samt två taxar som låg som nybakade limpor under täcket och jag frös ändå så att det tog hundra år innan jag somnade. OCH DÅ ÄR JAG INTE ENS SPECIELLT FRUSEN AV MIG.
Status idag: skör. Nu ska det tydligen bli lite mildare mot slutet av veckan. Tack för det och dra åt helvete, kung Bore. We're done here, om jag får bestämma.
måndag 5 februari 2018
"This place I speak of, is known as the Black Lodge. And I intend to find it."
Idag hade vi dessutom ett Skypemöte på dääänsk. Danska kan ju vara svårt att förstå rent allmänt, men idag toppades det av att det var något fel med själva Skype, så ungefär hälften av orden klipptes av på mitten eller bara försvann i ett slow motion-gurglande. Har aldrig förut känt så starkt att jag jobbar i Twin Peaks. Fattas väl bara att Laura Palmer kommer svassande in på mitt kontor och säger att hon ska komma tillbaks om 25 år. På tal om det: helvete vad uppföljaren är dålig. Nu pratar jag alltså om Twin Peaks och inte om jobbet. Har inte orkat se den nya till slut ens en gång, för det kändes som att de första fem avsnitten bara gick ut på att etablera tusen nya karaktärer. Har mest av allt en kraftig känsla av att David Lynch har ägnat de senaste 25 åren åt att utnyttja folk med löftet "du får en biroll i nya Twin Peaks om du gör mig en liten, liten tjänst" och nu är det dags för folk att casha in.
På jobbet? På jobbet! |
TV-serier jag följer just punkt nu
Min tv-lista, utan inbördes ordning:
Bron (Saga! Say no more).
Mandelmanns gård (älskar Gustav och Marie, kanske Marie något mer än Gustav. Eller kanske snarare hur TV4 framställer Gustav, tror inte han är så speedad exakt hela tiden i det verkliga livet faktiskt).
Bonusfamiljen (men herregud vad alla är KLANTIGA HELA TIDEN. Psykologparet, spelade av Ann Petrén och Johan Ulvesson, är bäst).
The Walking Dead (känns som att jag står och harvar och inte kommer vidare, är så DJÄVLA trött på Negan och hans gäng att jag lite har tappat sugen).
Fargo, säsong 3 (inte lika bra som 1 och 2 men fortfarande bättre än filmen).
The Good Doctor (har bara sett första avsnittet. Lite för mycket amerikanskt sjukhussåpa och förutsägbar handling, men jag känner så för Shaun. Får typ moderskänslor och gråtsyndrom så fort han är i bild).
Sveriges Mästerkock (har ingen favorit än, utan tycker mest att alla verkar dryga och störiga utom Lotta (och Simon, men han åkte ju ut nu), men hon känns ju å andra sidan lite väl för mycket åt det labila hållet, vi får väl se hur det utvecklar sig).
Ozark (lite halvseg men duger att kolla på i brist på annat. Saker alla vet men som dom inte fattar i Ozark: tvätta inte pengar åt knarkkarteller. Det går nästan aldrig bra för dom som gör det, det är sen gammalt).
Kockakademin (såg första avsnittet igår och kände att HERREGUD VILKA SPÅNKORGAR DET FINNS. Fattar inte grejen med matlagningstävlingar i allmänhet och varför man ska slå knut på sig själv för att vinna att "få" ett stressigt jobb med pissiga arbetstider och dålig arbetsmiljö i synnerhet. Och den här Jureskog, VEM ÄR HAN? Aldrig hört talas om. "Han har visst gjort en hamburgare åt McDonalds" sa min man. Wow vilken merit då. Hur svårt kan det vara med tanke på att slutresultatet är någon som vilken ungdom utan matlagningsmeriter som helst kan slafsa ihop på mindre än en minut?).
Weeds (började kolla på den i helgen, kanske sist av alla i hela världen. Okej än så länge, men inte mer än så. Man anar ju vartåt det ska barka hän. Saker som man lärt sig av Breaking Bad, Sons of Anarchy med flera: håll inte på och sälj knark. DET GÅR ÅT HELVETE. Kom ihåg var ni hörde det först).
På spåret (är väl kanske ingen tv-serie men ändå ett måste. Förre veckan vrålade jag fram både Quito och Kiruna jättelångt innan någon annan ens kommit på tanken, känner mig som ett djävla GENI)
Game of Thrones (vi ser den för andra gången och det är fan så mycket enklare när man vet vilka alla är. Har sagt det förut och kan säga det igen, det är MINST en släkt för mycket i den serien. Och då dör de ändå som flugor).
Better Things (både gillar och inte gillar den. Gillar karaktärerna och dialogen och miljöerna, men ibland är det ju faktiskt inte mycket till handling).
I-M-P-O-N-E-R-A-N-D-E lista om jag får säga det själv.
söndag 4 februari 2018
Sköldpaddor hela vägen ner
Jag fick lite blandade känslor för den här boken. Jag tycker de bitarna som handlar om OCD (Obesessive Compulsive Disorder eller tvångstankar som vi också kan säga) var väldigt välskrivna och kändes realistiska. Jag gillade också att berättelsen lite tog upp hur det kan vara att vara amerikansk tonårstjej utan att det måste vara glassigt och ytligt och handla om skolbalen och cheerleader-grejer, som jag tycker det ofta blir i amerikanska tonårsböcker. Alternativt att folk är fattiga som satan och bor i ghetton eller i trailer parks och det är gängbråk och knark och knivslagsmål till frukost, det är liksom alltid såna ytterligheter. Men den här kändes mer normalt och tänkvärt för den som tror att allt amerikanskt är som i Beverly Hills, för det är det ju faktiskt inte. Det kan istället vara att man kan ha två föräldrar som jobbar heltid och ändå är det inte självklart att man ska få gå på college eller ens ha råd med en egen dator. Att ens mamma måste gå och jobba fastän hon är förkyld för att alla hennes sjukdagar (de betalda får man väl anta) är slut. Sånt tycker jag känns intressant att läsa om, samt tankeväckande.
Samtidigt tyckte jag att själva berättelsen i sig - som handlar om att Aza och hennes kompis Daisy börjar göra efterforskningar kring en försvunnen miljardär och där det utlovats en belöning på 100 000 dollar - egentligen var ganska tråkig och tog onödigt mycket plats. Plus att det tog nästan hela boken innan man fattade varför den hette som den hette, och sen nämndes det typ ändå bara i förbifarten. Inte så mycket röd tråd som jag tycker man kanske ska ha när bokens titel är lite udda (fast det är väl att haka upp sig på småsaker, men det störde mig). Den här boken får tre tvångstankar av fem möjliga.
Till stallet istället, v5, pt 2
Oroväckande dock, att ridläraren såg lite sådär finurlig ut och sa något i stil med att "ja, vi får väl se när jag sätter dig på en annan häst". Jajaja, jag vet att det är utvecklande att rida olika sorters hästar, men jag GILLAR ju min Bulldozer. Aja, vi får väl se vad som händer.
Snödepression
Deppigt var ordet, sa Bull. Och nu är helgen slut och en ny mastig arbetsvecka tornar upp sig som ett oöverstigligt berg. Tycker helt orimligt synd om mig. Igår hade jag dessutom ont i huvudet exakt hela dagen, från det att jag slog upp ögonen till det att jag gick och lade mig på kvällen. Så bortkastat, orkade typ inte göra någonting på hela dagen. Känns som att någon har SNOTT en ledig dag för mig och det känns djupt orättvist. Idag mår jag bra, men har då fått skotta snö och pulsa genom drivor och bli blöt om smalbenen istället för att trippa fram bland vintergäck och snödroppar. Har dessutom fått NOLL gehör för mitt gnäll eftersom alla verkar tycka att det är så härligt och "det blir mycket ljusare". NEJ, DET BLIR DET INTE ALLS. En bajskorv som man målar med vit färg är ändå en bajskorv om ni frågar mig. Over & out från den här härligt positiva människan.
fredag 2 februari 2018
Kille med koll
Ja, men vem som helst med lite hum om verkligheten borde väl kunna räkna ut att en låt som handlar om hur härligt det är med "world wide web" ändå inte kan vara från 70-talet? Men det är klart, de där sena nittiotalisterna tror väl att världens beskaffenhet alltid har inkluderat Google, wifi och mobiltelefoner med mer kapacitet än vad månraketen Eagle hade under kontrollpanelerna. Det är de som ska ta över världen en dag. HERREGUD, säger jag om det.
PS: Mitt snart nioåriga barnbarn får lära sig om källkritik i skolan, så kanske finns det ändå hopp. Själv fick man lära sig att Gustav Vasa fick däng med en brödspade samt gömde sig i ett hölass när han var på flykt undan danskarna och FAN TA DEN SOM IFRÅGASATTE DETTA. Tiderna förändras.