tisdag 21 september 2021

Stenålder eller data?

Har fått en ny dator på jobbet. Är mest upplivad över möjligheten att ta hem den gamla och på så sätt slippa asa jobbdatorn fram och åter i tider av all work and no fun (läs: just nu). Men det har varit en inkörsport att byta från gamla till nya jobbdatorn. Allting är ju i molnet, så i princip borde det bara vara att starta och logga in. Men nä, så enkelt ska det ju såklart inte vara. Med den nya datorn följde också en ny  och modern dockningsstation. Den var så djävla modern att den saknade VGA-kontakt. Vår IT-support sitter i Däääänmäääärk och deras bidrag till vardagligt fix och tricks är obefintligt. Fick således lägga arbetstid på att själv ta reda på att jag behövde en VGA-till-HDMI-adapter samt införskaffa en sådan. Just den senaste biten var väl inte SÅ betungande då en kollega som ändå hade vägarna förbi Kjell & Co var hygglig och förbarmade sig. Förmodligen mest för att slippa höra mitt eviga gnäll om hur mycket jag hatar att åka in till stan. 

Sedan var det en stunds svettigt pyssel med sladdar som skulle dras, trådlösa tangentbord och möss som skulle kopplas in och så vidare. Det är inte det att jag inte kan göra det, men jag finner det så outsägligt tråkigt och liksom ovärdigt att ligga och kräla på golvet och försöka reda ut vilken sladd som ska gå till eller kommer från vilket uttag. Men till slut var allting på plats och så var det dags att logga in och jaha, då var väl allting på DÄÄÄÄNSK. Vårt koncernspråk är engelska, det har (den danska) ledningen bestämt, men i  danskarnas värld betyder det tydligen att alla antingen ska tvingas prata engelska eller förutsättas förstå danska. Sådär kan man ju inte ha det. Sen tog det omkring hundrafemtio år innan en IT-support kunde nedlåta sig till att fjärrstyra min dator och ändra språk på mitt konto så jag slapp mötas av VELKOMMEN varje gång jag loggade in. Skåne har ju ändå varit svenskt sedan freden i Roskilde 1658 så någon måtta får det väl ändå vara. 

Nu sitter jag här och vantrivs p g a att programikonerna i aktivitetsfältet inte ligger i den ordning som de gjorde på den gamla datorn. Inte för att jag kommer ihåg hur de låg, bara att det nu ser väldigt FEL ut. Sedan hade jag fel standardteckensnitt också, det stör väl inte mig så mycket men i vår koncern är allting detaljstyrt på den nivån, så VE den som skulle nedlåta sig att skicka ett dokument skrivet i Calibri när det enda godkända teckensnittet är Open Sans. Man kan ju tycka att det är rimligt att IT-supporten förbereder sånt när de ändå installerar program och gör allt annat pyssel som de nu gör, men de sitter väl och tar en lille en redan till morgenmaden och skiter sen i dom världsliga problemen. 

1 kommentar: