måndag 27 september 2021

Händelserna på hästgården: Familjens berättelse

Har läst Händelserna på hästgården: Familjens berättelse av Anna Bohlin och Ulrika Fåhraeus. Den som inte har lyssnat på P1-dokumentären Hästgården bör göra detta asap. Det har jag gjort, den är minst sagt stark. Boken är minst lika stark. När jag läst klart laddade jag ner dokumentären och lyssnade på den igen. 

De sexuella övergrepp på ridskoleelever som ägde rum på en hästgård strax utanför Stockholm på 80- och 90-talen har tidigare rönt stor uppmärksamhet i media. Nu kommer familjens egen berättelse Händelserna på hästgården som handlar om vad som pågick bakom kulisserna och om den psykiska och fysiska terror som familjen levde med. Anna Bohlin, som har skrivit boken tillsammans med journalisten Ulrika Fåhraeus, var bara 14 år när hon själv föll offer för mannen som lovade att göra henne till stjärnryttare. Det hände aldrig, istället fick de fyra barn tillsammans.

Händelserna på hästgården är en sann berättelse om medberoende, om gränslös kärlek till hästar, om att bli berövad sin tonårstid och att många år senare inse att man inte varit den mamma ens barn behövt.

Jag tyckte den här boken var en otroligt stark läsupplevelse. Kanske för att den är nära en på något sätt?  Hästsverige är ju inte så stort, jag har väl känt Jerry Jahn till namnet, men inte mer än så eftersom Stockholm ändå är en bit bort. Men man känner ju igen strukturerna, och framför allt: man är ju själ hästtjej. Man känner ju (tyvärr) också till hur sociopater fungerar. Det är lätt att sätta sig på höga hästar (höhö) och tro att det något liknande aldrig skulle hända en själv. Det kan hända vem som helst. Läs den här boken. Den får fem hästskor av fem möjliga. Schas iväg till bibblan med er allihopa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar