fredag 29 maj 2015

What if God was one of us?

Igår chockade jag mig själv och omvärlden med att besöka stan för tredje gången på en vecka. Detta av en som i vanliga fall tycker att tre gånger om året nästan är två för många, så ni förstår att det är stort.

Dagens tema var dock födelsedagsfika med Nikky. Hon hade redan fått sin present i förtid, men något litet paket ska man väl ändå ha på själva dagen, tyckte jag och slank inom The Body Shop. Jag gillar deras produkter men hatar deras personal, de är så e-x-t-r-e-m-t påflugna och man hinner knappt ta ett steg in i butiken förrän där är någon och frågar om man vill ha hjälp. Jag, som uppskattar att gå runt och titta och framför allt lukta i godan ro, säger då något i stil med "jag ska titta lite först". Och då brukar man ju bli lämnad i fred, men på The Body Shop så går det max två minuter innan personalen kommer sättandes och frågar om man har hittat något, om jag har sett att de har en ny serie som luktar grönt te, om jag vet att det är erbjudande på body scrub med moringa just nu. Sånt är så sjukt störigt att jag varje gång funderar på att bojkotta butiken för all framtid, men jag gillar ju som sagt deras produkter då. Är verkligen ingen storkonsument av "produkter", men jag gillar att smörja in ansiktet och ibland benen efter att jag har duschat. Med tanke på hur dryga The Body Shops produkter är så brukar det räcka med en burk body butter per år. Enligt någon tanttidning jag bläddrade i en gång så ska man visst inte använda body butter i ansiktet för det ska "täppa till porerna och orsaka oren hy", men det skiter jag i. Har använt body butter som ansiktskräm i åratal och har inte en tillstymmelse till tilltäppta porer eller oren hy i alla fall. Så body butter från The Body Shop är väl den enda skönhetsprodukt som jag känner lite att jag visserligen kan, men inte vill leva utan och då får man väl ta deras jobbiga personal på köpet så att säga. Nu kan man ju visserligen handla i deras webshop, men så är det ju det här med dofter. Jag är extremt känslig för sånt. Det får gärna dofta, "lite luktegott" som min skånska mormor (RIP) alltid sa, för parfymfria krämer tycker jag luktar lite sjukhus och det är ju inte så angenämnt. Men det måste vara Rätt Doft™, och här är jag väldigt kräsen. Och när man vill lukta sig fram till Rätt Doft™ i lugn och ro är det rätt störigt när personalen hänger över axeln på en och föreslår den ena sliskigare doften efter den andra när man precis sagt att man inte vill att det ska vara för sött.

Det tråkiga med The Body Shop är, förutom personalen då, att när jag väl hittat någon favoritdoft så är det aldrig någonting i deras ordinarie sortiment utan bara nån kampanj, så när burken är tom får man lik förbannat ge sig ut på en ny expedition och uthärda den påflugna personalen. Just nu har jag Atlas Mountain Rose, och jag fasar redan för den dag burken är tom. Vilket kanske kommer att inträffa tidigast någon gång i vinter, med tanke på drygheten och den lilla mängd jag använder.

Nikky har däremot inga problem med saker som luktar, hon vill helst ha produkter som luktar "kakor eller bär" och eftersom det är Mors Dag på söndag så var hela butiken lägligt skyltat med olika present-kit i olika dofter. Nu är det ju jag som är mor till henne och inte tvärtom, men skitsamma som vi brukar säga.

Efter presentöverlämnande och fika så gick vi inom bokhandeln. Jag skröt med att "föredrar att låna på biblioteket" för "man kan ju inte ha hur mycket böcker som helst" och köpte ingenting. Förrän vi kom till kassan och jag såg att de hade Game of Thrones-böckerna i någon slags lyxpocket till extrapris, och då var steget från tanke till handling plötsligt i princip obefintligt, men här var det bara att tänka YOLO och sånt där modernt som man verkar kunna ursäkta precis vad som helst med nuförtiden.

Det där med att man "inte kan ha hur mycket böcker som helst" är inte taget ur luften utan grundat på den bistra verkligheten. I vårt hus är varenda ledig väggyta täckt av bokhyllor, och alla bokhyllor är knökfulla. Måste alltså tillämpa någon slags en in, en ut-princip för bokköp, vilket är svårt när man är två vuxna människor som aldrig lämnar en loppis utan att ha minst en fylld ICA-kasse med litteratur med sig därifrån, men vi jobbar på det. Måste nu i alla fall göra en omflyttning i min bokhylla eftersom George R.R. Martin hamnar på M och där är rätt trångt i den sektionen. Mycket Vilhelm Moberg och Liza Marklund och så. Men nu åker Jo Nesbö ut. Är rätt så trött på Harry Hole och känner att jag aldrig kommer att läsa om dom böckerna. YOLO, osv.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar