tisdag 20 maj 2014

Kampen om järntronen

Satiken vad det går framåt med läsningen av Kampen om järntronen, vill härmed slå ett slag för a. e-bok, b. bibliotek (favorit i repris), c. att man så smidigt kan låna e-böcker på biblioteket och ha i sin lilla SMARTPHONE och därmed aldrig vara utan läsning om det skulle råka komma en död punkt. Döda punkter i tillvaron är det väl annars rätt så ont om just nu, och 800+ sidor fantasy kändes till en början ganska mastigt. Det är Tolkiens fel eftersom det där "du bara MÅSTE läsa Sagan om Ringen, det är världens bästa bok" ägnar de första 100 sidorna åt att omständligt rapa upp vilka hober som är släkt med varandra, typ, och sen tog det väl ytterligare ett hundratal sidor innan man kände något litet sug av spänning. Men Kampen om Järntronen, FASEN vilken bra bok. Gick snabbt att komma in i, bra språk, bra upplägg där de olika karaktärernas händelser liksom klickar in i varandra som välsmorda kuggar i en maskin. Och FAN vad jag fattar grejer nu som jag inte fattat när jag sett tv-serien. Vi missade ju avsnitt ett i säsong 2, och det var tydligen otroligt ödesdigert eftersom alla andra avsnitt i säsong 2 hänvisade till Stannis Baratheon och man bara: men vem fan är Stannis? Nu VET jag. Kung Roberts bror och den rättmätiga arvtagaren till Järntronen istället för aset Joffrey. Nu finns det i och för sig fler som tycker sig vara rättmätiga arvtagare på grund av ditt eller datt och som man i och för sig kan hålla med om, men jag hejar på Stannis. Just nu i alla fall.
Problemet när jag ser tv-serien är: Jag är lite ansiktsblind. Och skådespelaren som spelar Stannis har ett ganska anonymt utseende samtidigt som jag ändå tycker att han är rätt snygg. Orden "är det där Stannis?" yppas därför typ varenda gång det visas en lite äldre karl med surmulen uppsyn i bild. För att vara en så betydelsefull person är han med förfärligt lite. Jag hinner liksom aldrig lära mig hur han ser ut.

Idag ska jag avsluta boken, och sedan: hurra, då är det bara att låna nästa del som e-bok. Inga väntetider på slöa människor som inte orkar ta sig till bibblan för att lämna tillbaks sina böcker i tid, bara lite klick och svep så har man boken i telefonen. Heja tekniken säger jag bara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar