måndag 24 juni 2019

Jaha, det var midsommar och det är fortfarande tusen år till semester

Alltså, varje år när vi planerar semester så är det en huggsexa om veckorna. Så är det väl på de flesta jobb där det inte antingen är uppstyrt eller ger sig självt. På mitt jobb så vill de flesta inte helt överraskande vara lediga i juli, och är man som jag, lite spindeln i nätet och såkallat oumbärlig, då får man minsann inte vara ledig hur som helst utan då får man pussla och fixa och tricksa. Först med sitt team och sedan med andra såkallade nyckelpersoner.
Jag är inte supersugen på att ha semester typ direkt efter midsommar, då börjar man ju jobba igen i...juli? Det känns ju lite drygt. Så då kryssar jag i några sena veckor och sen brukar det ändå alltid sluta med att det krockar med någon annan nyckelperson, och då får man välja mellan att antingen ta tidig semester eller dela upp den i omgångar, vilket jag inte heller tycker är någon större hit. Så då flyttar jag fram lite till och tänker  "ah, sen semester, det är inte så dumt ändå, då har man det göttiga kvar". Och varje år typ så här års så tänker jag AMEN SKJUT MIG. När alla andra räknar ner till sin semester och jag ska jobba en hel fucking månad till. Det känns ju sådär om ni frågar mig. Men det är ju som det är och bara att bita ihop och gilla läget. Man har det ju ändå rätt bra. Man kunde ju bott i typ Moldavien, varit hemlös och tvingats prostituera sig för att få det att gå ihop.

Midsommar blev vaktlarnas helg. Det är hemskt svårt att få något vettigt gjort när man har ett helt akvarium fullt av YTTEPYTTESMÅ och jättejättesöta vaktelkycklingar. Väldigt svårt att tänka sig att de kommer att vara typ vuxna om bara en dryg månad (lagom till semestern med andra ord).

Lite annat har dock blivit gjort. Snodde ihop en midsommarbuffé bestående av sill, ägghalvor, nypotatis, gräddfil, sparris- och ostpaj, köttbullar, prinskorv och sallad. Såg på Instagram eller Facebook någon som hade skinka på sitt midsommarbord. Har man verkligen det? Är det inte mer jul och påsk? Eller har och har, folk får väl göra som dom vill I OCH FÖR SIG. Det var mer bara att jag aldrig hade hört talas om midsommarskinka. Men det kanske är det nya svarta, vad vet jag.

Midsommaräggen, made by Mette-Marit & co. Ja, inte själva
dekorationerna dårå, dom har jag petat dit. Men råvaran!  


Fick sedan lite panik över jordgubbarna. Jag kan lätt skippa allt ovanstående, men en midsommar utan jordgubbar är ju som jorden utan månen, öknen utan sand, havet utan vatten, ja ni fattar. Köpte en liter på Coop hemma i byn dagen innan midsommar, men de var inte så värst fina och en liter är ju ingenting, det smaskar jag i mig medan jag rensar. Sms:ade min man och bad honom stanna efter vägen och köpa, men det stod inga uttråkade ungdomar och sålde någonstans vad han kunde se. På midsommaraftons förmiddag höll vi på och rådda med logistiken kring Villanelles fostersyskon to be. "Vi får stanna och köpa efter vägen", sa vi, bergsäkert övertygade om att det skulle stå jordgubbsförsäljare på strategiska ställen utmed vår färdväg. I HELVETE HELLER DET GJORDE. Sedan puttrade vi en annan väg hem, med en låda pipande vaktelkycklingar i en stekhet bil där vi inte vågade ha AC:n igång, och spanade febrilt efter jordgubbsförsäljare men det var stendött. Paniken började stiga, när stängde egentligen affärerna? Räddningen kom i form av Ica Kvantum i Hörby där jag spurtade in och köpte fem liter för att vara på den säkra sidan att de skulle räcka. Sedan åkte vi hem, det stod en gäst på gårdsplanen och väntade (stressfaktor: 1000, fan vad jag HATAR när folk kommer för tidigt), hundarna vrålskällde, kycklingarna pep och svetten rann. Men det ordnade sig. Gästen hade dessutom med sig ett par liter jordgubbar. Så mycket väsen för ingenting alltså, men det skadar ju aldrig att ha ett överskott av jordgubbar.

Vi fällde lite träd i helgen också, vi har några extremt FULA barrträd som hade passat bättre på en kyrkogård än i vår trädgård, fast de har varit bra som insynsskydd har vi tänkt. Men dels gränsar det hörnet till snälla grannar och dels är de nästan aldrig i den delen av sin trädgård så nu kände vi att det kunde kvitta. Så motorsågen kom fram och träden kom bort. Vi ska plantera pil där istället. Nu är hela trädgården full av de där grenarna från barrträden, ett jättestort kråkbo som satt i ett gammalt plommonträd som vi fällde för ett tag sedan (seriöst, det är säkert en kubikmeter stort) plus en massa grenar från benved som växer överallt i vår trädgårdsdjungel. Gillar ej benved, så dom ryker efter hand, men har en spöklik förmåga att återuppstå och växa sig manshöga på ingen tid alls. Nästa helg ska vi hyra släp och köra alltihop till tippen. Plus en massa annat skräp. Mmm….hyra släp och köra till tippen. Nästan det bästa som finns.

I övrigt har jag rensat ogräs. Det är ju the neverendingstory of my life, men jag tycker det är rätt så avkopplande och när man har ett gäng hönor och numera även kaniner som ivriga mottagare så blir det nästan lite roligt.
Har börjat få ordning på mitt sparrisland-to-be och planerar att sätta ut mina frösådda sillmjölkesparrisplantor där. Måste bara åka till stallet och hämta mer hästgödsel först. Har ju fraktat hem cirka 80 liter gödsel per vecka hela detta året, men det är som en droppe i havet när man odlar i extremt karg sandjord där knappt ens ogräset trivs. Just nu står plantorna i källaren och ser inte mycket ut för världen, men jag ska slänga på gödsel och fiberduk och hoppas på det bästa.

Ja, det var väl midsommarhelgen i stora drag. Vi har även börjat kolla på den tyska serien Babylon Berlin på SVT samt betat av ett par avsnitt av Chernobyl på HBO. Båda rekommenderas. Vi började kolla på en belgisk serie som heter Hotel Beau Séjour för ett tag sen och den började bra, men nu känns det som att det var längesen nåt hände. Så den kanske vi skippar om det inte blir lite mer action nästa avsnitt. Nu måste jag äta jordgubbar, hejdå.



3 kommentarer:

  1. Aggen ser fantastiskt goda ut! Men varför odlar ni inte jordgubbar pa tomten? Ni verkar ju ha plats.

    Chernobyl är en kanonserie, jag sträcksag alla.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svaret är: MÖRDARSNIGLAR. Har i år dock köpt 100 nya plantor och planterat dessa i hängrännor (inte de som sitter på huset dock) så nu djävlar ska jag gå segrande ur den här striden!

      Radera
  2. Mina plantor levererade 2 ynka jordgubbar på midsommarafton. Tack och lov för Coop.
    I övrigt ligger mina trädgårdsland i träda i år pga omständigheter, men nästa år kanske.

    SvaraRadera