torsdag 27 juni 2019

I sommarens soliga dagar, vi gå genom skogar och hagar, på färdens besvär ingen klagar, vi sjunga var vi gå, HALLÅ HALLÅ

Känner ni som jag, hur tröttsamt det är med bloggar där folk skriver om att nu har de minsann bara en eller två dagar kvar att jobba, och sedan ska de ha semester i åttahundra veckor eller så. Då är det här bloggen för er, för här ska det trampas på i grottekvarnen i ytterligare fyra hela veckor (och en dag). Är så pass bitter och missunnsam. Och hur många semesterdagar har folk egentligen? Min syrra (som jobbar inom kommunen) har typ en miljon dagar. Som hon ändå aldrig tar ut, för dels jobbar hon inte heltid och dels jobbar hon på schema så hon får sammanhängande ledigheter ändå. Och där hon jobbar verkar det vara okej att spara tonvis med semesterdagar på hög i decennier. "Man hinner ju aldrig ta ut alla sina dagar och det bara fylls ju på hela tiden", klagade hon härförleden och NÄHÄ, men herregud vad det är synd om dig, kände jag då. Skulle man satsat på en karriär inom kommunen istället för i den privata sektorn? Jag har 25 semesterdagar per år, och vi får bara spara fem dagar per år i högst fem år, sedan betalas de automatiskt ut i pengar vare sig man vill det eller ej. Nu kom i och för sig min chef och viftade frestande med ytterligare fem semesterdagar per år, men det var på villkoret att jag skulle avtala bort min övertidsersättning och det gick jag inte med på. 

Igår var det någon form av värmerekord, 33 grader när jag körde hem. Kom som en chock för en som suttit på ett luftkonditionerat kontor i åtta timmar. Jag hoppades på åska, men det var bara varmt, tryckande och jättejobbigt. BARA DET INTE BLIR EN SÅN HÄR SOMMAR TILL, sa jag med domedagsstämma och ställde in en hink i duschen (för att samla upp det vatten som spolas ut i väntan på varmvattnet). Började med det redan i april, men sen kom ju regnet i maj, och det regnade ju för övrigt så sent som på midsommarafton så det kanske är lite tidigt att få panik över torka.

I övrigt har jag tiggt till mig två stycken IBC-tankar (ni vet såna där stora vita plasttankar som rymmer en kubikmeter) på jobbet och kopplat dom till stuprören på två av husknutarna, så nu kan vi samla upp 2000 liter regnvatten. Har även tunnor till de andra två knutarna på huset, plus en tunna till hönshuset och en till växthuset, så det blir ytterligare 800 liter att vattna med i händelse av ytterligare en torr sommar. Det tråkiga är bara att IBC-tankar är så himla fula. Där den ena står växer det dock redan en bokharabinda, så det räknar jag med snart ska klä in den så att den inte syns. Runt den andra växer det just ingenting så där har jag planterat en pipranka, en klematis och en kaprifol och hoppas att de ska växa sig manshöga i rekordfart. Får väl slänga på en hink hästgödsel och hoppas att hundarna inte ser det som sin privata godisbutik (sannolikhet för det: mycket hög).


Praktisk, men som sagt ful som stryk.

Mina jordgubbsplantor har börjat blomma! I alla fall vissa av dom. Det där med jordgubbar har inte riktigt velat lyckas för mig, det känns inte som att de trivs i vår magra sandjord och sedan har mördarsniglarna raskt smaskat i sig den lilla skörd som ändå blivit. Men i år har jag satt dom (plantorna, inte mördarsniglarna) i hängrännor, likt Babylons hängande trädgårdar. Eller ja, det var kanske att ta i, men efter att jag hade bildgooglat "guttering garden" som en tok så kunde såklart min man, skrotsamlaren, flinkt plocka fram några begagnade hängrännor ur sina gömmor och spika upp dom mot staketet till trädgårdslandet. Det var väl en av få gånger som hans bra-att-ha-grejer verkligen visade sig vara bra. Att ha. Förra året odlade jag bönor där, det blev svinbra. Gäller bara att komma ihåg att vattna, för jorden torkar rätt fort.
Av en slump kom jag via en Facebookgrupp i kontakt med en synnerligen godhjärtad person som sålde jordgubbsplantor till självkostnadspris plus porto, vilket blev ungefär en tredjedel av vad de skulle ha kostat om man köpt dom i en handelsträdgård, så jag slog till. De såg verkligen inte mycket ut för världen när de kom efter att ha levererats av Post Nord och därefter legat på Konsum i flera dagar, men de har tagit sig som attan. I år blir skörden kanske inte så mycket att skryta med, men kanske nästa år? Hoppas! Älskar jordgubbar på ett sätt som gränsar till perverst.
 

2 kommentarer:

  1. Haha, sa gör jag ocksa. Jag har en hink i duschen för att samla vatten till mina växter pa balkongen, när det inte regnar förstas för da far hinken flytta ut. Borde investera i en till.

    Sluta gnäll om semester, du har ju det göttaste framför dig. Ett tips när det är varmt, som jag „uppfann“ förra sommaren. Blöt en kökshandduk, vik den tva ggr till en fyrkant, stoppa den i frysen en halvtimme (gärna över en pase ärtor eller nagot annat runt), ta ut och lägg pa huvudet. Du far en yassir arafat-look men jag lovar att det hjälper.

    Annika

    PS. Hur gar det med vaktelbebisarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går jättebra med de små och de växer så de knakar. Är inte stilla en sekund och är helt omöjliga att fotografera :)

      Radera