tisdag 28 mars 2017

Matlagning för ensamhushåll

Igår när jag körde hem från jobbet så pratades det om ensamhushåll på radion. 40 % av Sveriges befolkning bor tydligen ensamma och då verkade matlagning vara något av ett problem som man nu i P4 angrep genom att hala fram en expert på...någonting, matlagning för det lilla hushållet kanske. Och jag vet inte, men jag fick intrycket av att experten tyckte att ensamstående personer verkade i det närmaste efterblivna som behövde synnerligen jordnära råd i köket, och allting gick ut på att det skulle vara så enkelt och inte ta någon tid. Då kan man ju undra varför just ensamstående skulle ha så ont om tid, de har väl varken mer eller mindre tid än andra till sitt förfogande, givet att man tänker sig 40 timmars arbetsvecka som standardmodell. Man kan också fundera över varför det per automatik skulle vara så himla tråkigt och jobbigt att laga mat till sig själv kontra att laga mat till en familj? Det verkar lura någon idealbild av att mor står vid spisen och far och barnen sitter vid bordet och tindrar förväntansfullt efter söndagsstek med efterrätt och allt och att det skulle symbolisera frid och harmoni (vilket mig veterligen aldrig har inträffat, alltid är det väl någon unge som deklarerar att maten smakar apbajs och agerar därefter), medan den stackars ensamstående sitter och deppäter snabbmakaroner direkt ur kastrullen innan hen sväljer en Valium för att stå ut med sitt trista och förfelade liv. Men antingen gillar man väl att laga mat eller så gillar man det inte, det är ju inte så att tid att förfoga och lust till matlagning automatiskt är en linjärt ökande funktion av antal familjemedlemmar. Som jag ser det dårå. En av fördelarna med att leva ensam är ju dessutom att man slipper synkronisera sin hunger och smak med andra, utan kan laga och äta mat exakt när man känner för det. Så varför man skulle behöva ha särskilda tips som är snabba och enkla för att man lever ensam fattar ju verkligen inte jag. Om problemet är att man inte har tid så är det väl ett problem för alla som inte har tid, om problemet är att man inte tycker det är kul att laga mat så är det väl ett problem för alla som inte tycker det är kul att laga mat, och då vill väl ALLA som har det specifika problemet få tips på det som är snabbt och enkelt.




Expertens hetaste tips verkade dessutom vara att "passa på att laga 4-5 portioner och frys in resten" och alltså, JAHA? Här ställer jag mig följande frågor: 1. Vari består det revolutionerande i detta, och 2. Vem är så djävla korkad att hen inte kan räkna ut detta av sig själv? Är det så enkelt att vara expert så kan jag väl snart göra uttalanden om hur man bäst reser till månen ("kom överens om innan vem som ska få gå i land först, så blir det inte tjafs om det efteråt", kan jag till exempel få sitta i radio och uttala mig pompöst och vetabästaktigt om).




Sen fattar jag DESSUTOM inte varför folk påstår att det är så dyrt och nästan på gränsen till diskriminerande att handla mat som ensamstående eftersom alla förpackningar är anpassade till familjehushåll? Jamen herregud, köp det då och ät resten en annan gång? Det är väl inte som att man måste köpa portionsförpackningar av allt, det mesta går ju att spara till ett senare tillfälle. Aldrig har jag väl levt så billigt som när jag var singel, kan jag ju påstå utan att ljuga, så den som påstår motsatsen fattar jag inte hur den resonerar. Eller handlar. Det är väl bara att kolla jämförpris per kilo för att fatta att man kommer billigare undan om man köper storpack, och så SPARAR man det som blir över istället, fryser in eller gör matlådor av eller något liknande istället för att låta det stå och bli gammalt och sedan slänga det. Får jag Nobelpriset i ekonomi nu? Tack.


PS: Hörde dessutom en person i min relativa närhet som häromdagen på fullt allvar sa att hen slängde mat som legat i frysen i mer än ett år, "för det håller ju inte". HALLÅ? Jag vet att det finns någon slags myt om att man inte "bör" förvara fläskkött i frysen mer än tre månader, men det är ju rena löjan. Häromdagen tillagade och åt jag bacon som råkat hamna lite ofördelaktigt långt ner och långt in i en av fryslådorna så det hade bäst-före-datum 2013. Smakade alldeles utmärkt om ni frågar mig, och som ni märker så är jag still alive and kicking. Do try this at home.

1 kommentar: