onsdag 16 april 2014

Låt oss liksom svalorna bygga oss ett bo

Idag var sotaren här och sotade skorstenen och inspekterade rökkanaler och annat spännande. I samband med förra årets stora takomläggning fick vi även låta mura om skorstenen p g a att den gamla endast hölls ihop av svaga van der Waalsbindningar om ens det, och så kan man ju inte ha det. Så nu har vi enligt en helt opartisk gubbe här på gatan "den snyggaste skorstenen i hela byn". Sånt är ju trevligt. Sotaren var också nöjd, och lät dessutom meddela att det fanns ett fågelbo med ägg i ovanpå skorstenen. Det sitter ju något nät där, och det tyckte väl somliga bevingade individer var ett lämpligt ställe att låta uppföra en liten fritidsbostad med året-runt-standard på. Det kan kanske vara trevligt, vad vet jag. Sotaren var uppenbarligen ingen fågelskådare så det är i nuläget lite oklart vilken art det är som häckar, men här kan det alltså bli tal om att elda för kråkorna på riktigt. Fast jag misstänker kajor, de brukar sprätta omkring på taknocken och se malliga ut. 
För ett par år sedan byggde ett ringduvepar ett bo i en cypress i trädgården, en vacker dag drösade det ut en stor och rätt ful unge som endast med ett par millimeters marginal räddades ur DÖDENS KÄFTAR i form av en tax som såg sin chans till lite extra mellanmål. Sedan dess och trots detta, eller tack vare den massiva räddningsinsatsen, har ringduvorna troget återvänt till en och samma cypress och är där och brötar runt då och då. Fast någon mer unge har vi inte sett till. Ett skatpar är också aspiranter på denna buske, men de har hittills inte fått något förstahandskontrakt i denna ornitologiska gräddhylla.

På jobbet brukar någon form av måsar eller trutar häcka på taken till lagerbyggnaderna. De är ruskigt aggressiva när de har ungar och att ta sig från parkeringen till kontoret är periodvis lite som en sekvens av Fåglarna. Den filmen såg vi btw för ett par år sedan, jag blev jätteförvånad över att den var i färg. Har alltid trott att den var svart-vit, men sen kom jag på att när jag såg den som barn så hade vi inte färg-tv. En dag ska jag berätta detta för barnbarnen, en generation som inte kan förstå att man måste spola tillbaks en VHS-kassett innan man kan börja titta. Ska bli spännande att se om/hur de kommer att begripa begreppet "svartvitt".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar