fredag 17 juni 2011

Me & my Aquasocks

Plastmamman undrade vad jag ska med 4 par Aquasocks till. Det är en ganska befogad fråga, kan jag tycka, och förklaringen kommer här:

Det lär ju inte ha undgått NÅGON att jag har problem med mina djävla Kalle Ankafötter. Det är väldigt ironiskt, förr i tiden när man inte hade en enda krämpa, då var man för lat för att springa, den enda språngmarsch man möjligen företog sig var om man höll på att missa sista bussen. Och nu, när man är motiverad och taggad till tusen och inte vill annat än att ge sig ut i löparspåret och ta ut sig till sista svettdroppen, då sätter ens svekfulla lekamen stopp för det. Det är fan i mig inte rättvist.

Jag har fått fötterna och mitt rörelsemönster filmade, köpt dyra skor och ännu dyrare inlägg, följt läkare och ortopeder och sjukgymnasters råd till punkt och pricka. Och ändå slutar varje försök till "come back", som det skulle ha hetat om jag varit elitidrottare, med ett par feta kortisonsprutor rätt in i de uttrampade fotvalven.
Sedan läste jag lite om barfotalöpning och avfärdade det som rena vansinnet. Sedan läste jag lite till, samt lyssnade en del på Tord, som påstod att uttrampade fotvalv beror på att man klemar bort fötterna med dämpade skor och inlägg och grejer. Att man har muskler i fötterna och dessa förtvinar eftersom de aldrig får arbeta. Det lät lite logiskt, och dessutom känns hela löparskoindustrin korrupt på något sätt. Och slutligen tänkte jag att jag inte direkt har något att förlora på att prova eftersom jag gjort allt "rätt" och det ändå blir fel.

Så jag köpte ett par Aquasocks. En Aquasock är en slags sockiplast i neopren som de lite snålare barfotalöparna använder eftersom den bara kostar 149 kronor. Alternativet heter Vibram Fivefingers som är 10 gånger dyrare och dessutom inte ser riktigt kloka ut. Min plan är att promenera i Aquasocks och bygga lite fotmuskler nu i sommar, sen ska jag börja löpträna försiktigt till hösten. Vi får väl se hur det går, men än så länge går det bra, väldigt bra.

Oavsett HUR det går så är Aquasocksen så extremt sköna att bara gå omkring i. Som att gå barfota fast minus känslan av/rädslan för att trampa in en vass sten eller en glasbit eller ett litet otäckt metallspån i foten. Som att ha skor fast minus skoskav. Rekommenderas verkligen! Enda nackdelen med Aquasocks är väl att de inte luktar sådär jättegott efter några mil, men det är ju ändå ganska långt mellan näsan och fötterna så det får man helt enkelt stå ut med.

Sen är väl hållbarheten inte den bästa heller, men vad begär man egentligen för 149 spänn? Jag kände mest att här gäller det att inte stå handfallen och utan Aquasocks den dagen de får för sig att lämna detta jordelivet, däraf inköpet av 4 stycken på ett bräde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar