lördag 29 januari 2011

Satan laughing spreads his wings

Jag retar mig lite på det här könsneutrala "hen". Jag vill börja med att förtydliga att jag absolut tycker att det här med jämställdhet är en extremt viktig fråga. Att det är för djävla mossigt att vi 2011 fortfarande inte har lika lön för lika arbete och för att kvinnor fortfarande tar störst ansvar för hem och familj och bara drygt 20 % av föräldradagarna tas ut av män och så tycker många att man har kommit bra långt i det här med jämställdhet (Det har man inte. 20 % är ganska långt från 50 %. Det är inte ens hälften, för er som inte kan räkna) och att en man som inte "kan" vara hemma med barnen pga ditten eller datten aldrig ses som en dålig förälder, det räcker att han vabbar någon gång  så är han så djävla jämställd att ni anar inte, medan en kvinna som av samma orsaker inte är föräldraledig är en dålig mamma som ska ifrågasättas varför hon "överger" sina barn. Och så vidare och så vidare i all djävla oändlighet.

Och jag tycker absolut att man ska ifrågasätta och riva i det där unkna könsstereotypa, varför en brandman alltid måste vara en man och en sjuksköterska alltid en kvinna, varför hjältar alltid är pojkar/män och varför flickor/kvinnor hela tiden utmålas som svaga och i behov av att bli hjälpta och räddade (av en man), me Tarzan, you Jane liksom. Vakna upp, det är 2000-tal nu.

Men det här med "hen". Jag vet inte riktigt om jag tycker att lösningen på problemet skulle vara att man ersätter "han" och "hon" med en könsneutral term. Är det inte att göra det lite väl enkelt för sig, och är det verkligen det problemet handlar om? Det är som om man trodde att rasism som företeelse skulle försvinna bara för att man börjar säga chokladbollar istället för negerbollar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar