onsdag 17 februari 2010

"Han kör omkring i en Chevrolet, jag vet inte vad han jobbar med men han säger att han börjat från noll en gång på en brädgård"

Härförleden stod jag i sovrummet tillsammans med en vilt främmande hantverkare. Det hade kunnat vara inledningen till en film med tvivelaktigt moraliskt budskap, populärt kallat pornografi, men nu ska det handla om någonting helt annat.

Hantverkaren, en man som så att säga brann för att renovera skorstenar, hade ett par sekunde tidigare stått och granskat murstocken med argusblick, när han helt plötsligt och fullständigt oväntat ryckte åt sig två böcker - Vredens Druvor och Dracula - ur min bokhylla, spände ögonen i mig och utropade: Vet du vad det är jag håller i just nu?

Jag får erkänna att jag blev lite ställd. Här är man inställd på att prata skorstensrenoveringar och har laddat upp med glosor som insatsrör och rökgaser, och så får man istället värsta litterära kuggfrågan. Eller vad det nu var, jag fann mig inte riktigt så jag fick liksom råma fram ett helt menlöst svar i stil med Öööh...två av mina böcker.  Man har ju aldrig en briljant oneliner till hands när man som bäst behöver den.

Det rätta svaret skulle i alla fall vara "dubbelt så många böcker som jag har läst i hela mitt liv", vilket uttalades i ett snudd på triumferande tonfall. Denna man var i femtioårsåldern och hade under denna hyfsat långa tidsrymd alltså bara läst en enda bok. Detta plötsliga läsryck hade inträffat för några år sedan, men sedan var han tydligen helt nöjd. Jag antar att han tyckte att vi var helt konstiga som har typ böcker överallt. Särskilt nu, eftersom vi inte riktigt har fått alla bokhyllor på plats än.


Men ändå. EN ENDA BOK. Då vill man ju veta vad det är för bok, och jag förväntade mig kanske ett svar i stil med Da Vincikoden eller kanske Män som hatar kvinnor, men helt oväntat var det Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom, som generöst fick omdömet "rätt så hyfsad". Men det hade inte väckt någon direkt lust att resa vidare in i böckernas värld, så något mer läsande hade det inte blivit efter den upplevelsen.

Men han är i alla fall förhoppningsvis bra på att laga skorstenar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar