onsdag 19 juli 2017

Gran-Ola

Alltså, exakt när slutade müsli heta müsli och började heta GRANOLA istället? Vad är det för ett djävla ord och vem bestämde att det skulle ersätta müsli? Hur går sånt ens till? Har svårt att föreställa mig att Svenska Språkrådet har haft det uppe på sin agenda.

Min hemkunskapslärare på högstadiet (eller ja, när har man annars hemkunskap?), INGEGERD, en synnerligen stiff och trist person som aldrig någonsin sågs dra på munnen och vars huvudsyfte var att dryga ut allting så till den milda grad att hade hon kunnat spä ut vatten så hade hon gjort det, berättade att hon gjorde sin egen müsli genom att lägga gryn och flingor och nötter och vad hon nu var sugen på i dubbla plastpåsar och sedan körde hon över det med bilen ett par tre gånger. Jag vet fortfarande inte om det var menat som ett skämt, det fanns ingenting som tydde på det och hon var verkligen inte den skämtsamma typen i övrigt. En gång fattades det fem tomater när lektionen var slut. Har ingen aning om hur många det var från början eller hur de försvann, men Ingegerd fick ett utbrott som fick Mikael Persbrandt att framstå som en blyg liten söndagsskolegosse. Hon skällde och gormade och gick på så till den milda grad att vi tuffa åttondeklassare inte vågade annat än att skramla ihop pengar och tassa iväg och köpa fem nya tomater på rasten efteråt. Kändes som att hon skulle kunna vara kapabel att lägga hela klass 8B i dubbla plastpåsar och backa över OSS annars.

Så gick det till på den gamla goda tiden när allt var som det skulle. Ingegerd hade nog inte tillåtit någon att säga GRANOLA heller. Allt var ju inte bättre förr, men språket var det i alla fall lite ordning med

9 kommentarer:

  1. Du tycker att musli (jag kan inte ens skriva den där konstiga bokstaven på min padda, ska man skriva mysli då kanske?) är ett mer svenskt ord än granola alltså? Mnja, vet inte om jag håller med om det. Jag äter inte sånt så jag har iofs inte så stor anledning att prata om det och det är jag tacksam för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, egentligen handlar det nog mer om att müsli känns som ett mer etablerat ord och det känns lite ansträngt att hitta på ett nytt bara för att...ja, varför man nu tycker att man måste det. Det är ju inte som att müsli är nedvärderande på något sätt :)

      Radera
    2. Du har förstås helt rätt :-). Jag tycker det är ett intressant fenomen faktiskt, ordbytet menar jag. Ska man tolka det som en del av engelskans maktövertagande? Det är väl rätt sällan vi lånar in tyska ord numera, för mysli är väl tyskt har jag för mig.

      Radera
  2. Nehej, nu far det bli lite ordning pa torpet. Müsli är fan inte tyskt, det är fran Schweiz!

    https://en.wikipedia.org/wiki/Muesli

    Annika

    SvaraRadera
  3. Aha! Brist på googling där. Men det är väl schweizertyska i alla fall?

    SvaraRadera
  4. Just det, schweizertyska. Nu googlat. Men det är ju en modern uppfinning! Jag trodde det var en sån där uråldrig traditionell maträtt.

    SvaraRadera
  5. Naja, maträtt och maträtt, mer frukost för de som äter sant. Fast jag tycker det är uraldrigt med mat som "uppfanns" ar 1900 :).

    Annika

    SvaraRadera
  6. Sånt som hände mindre än femtio år innan jag föddes vägrar jag kalla uråldrigt. För då måste jag nästan kalla mig själv uråldrig och det vill jag inte (än). #leveriförnekelse

    SvaraRadera
  7. Skillnaden mellan müsli och granola är i princip den att granolan är rostad med lite honung, olja och vatten medan muslin bara är en blandning. FYI

    SvaraRadera