torsdag 22 juni 2017

The Handmaid's Tale - en liten fundering (och möjligen en liten spoiler)

Har börjat kolla på The Handmaid's Tale på HBO, och ni som inte vill veta vad den serien går ut på kan ju sluta läsa NU. Själv har jag bara sett tre avsnitt och inte läst boken som serien bygger på så det är möjligt att vissa bitar faller på plats efter hand.

I alla fall: The Handmaid's Tale utspelar sig i en vä-häldigt deppig framtid där kristna fundamentalister har tagit makten i det som man får förmoda är USA. Av någon anledning som man ännu inte fått veta är fertiliteten extremt låg, och många av de barn som föds är skadade eller missbildade på något sätt. Av den anledningen så fångas alla fertila kvinnor som de kristna får nys på in och hålls som pigor hos de rika. I detta koncept ingår då även att låta sig befruktas av herrn i huset genom någonting som kallas Ceremonin. Under Ceremonin får pigan ligga fullt påklädd - alla pigor går i identiska kläder med kåpor och hucklen som för tankarna till Amishfolket - med huvudet i fruns knä samtidigt som mannen i huset bökar omkring under kjolarna - pigans då - och idkar umgänge. Av minerna att döma verkar detta vara en extremt trist och ovärdig situation för alla inblandade, och man undrar ju lite varför dom i framtiden inte kan använda sig av till exempel provrörsbefruktning, det borde ju dessutom ge mycket bättre utdelning kan man ju tycka.
Min man påstår att det beror på att den typen av teknik inte är förenlig med kristen fundamentalism, och det stämmer kanske. Men man, jag alltså, tycker väl att det där med att bedriva HOR är väl inte så djävla kristet heller dårå. Det har dom minsann inte tänkt på! Eller så är det framtiden. Typ kristendom 2.0, där man kan göra avkall på vissa gamla opraktiska principer för att det ska bli bra tv.

Sen när någon i nejden ska föda barn så åker det runt typ en ambulans och samlar ihop alla pigorna och så ska alla sitta i en ring kring den som föder och mässa "PUSH...BREATHE...PUSH....BREATHE..." i timmar medan de rika dricker kaffe och äter kakor. Fast under själva utdrivningsskedet är det tydligen kutym att den födande pigan ska ligga med huvudet i "sin" rika kvinnas knä och den rika ska också grimasera och låtsaskrysta medan 100 pigor står runt omkring och mal på om andning och krystning. HELT DJÄVLA NORMALT I FRAMTIDEN, bara så ni vet.

Ja, men i alla fall. I övrigt är den rätt bra. Lite långsam, men det är kanske någonting som ska "byggas upp", vad vet jag. Den här serien kan ni gott se.

3 kommentarer:

  1. Din smak för filmer lämnar mig iskall och jag kan lova att den serien kommer jag aldrig att se men nu kör vi en ny runda.

    Jag kan inte sta emot frestelsen att fraga om du nagon gang varit utomlands och i sa fall vilka länder du besökt?

    Sen tänkte jag dra ner stämningen lite och fraga om begravning. Har du bestämt hur du vill begravas, har du informerat dina närmaste? Har du skrivit testamente? Eller är du en san som tror att det aldrig händer dig?

    Ja du ser, när du bjuder in mig till att ge dig utmaningar vet man aldrig vad som kommer :).

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande! Ska fundera över detta (med döden då, den andra frågan är ju mer fakta) över midsommarfyllan :D (kommer inte att hända men det lät tufft, som om man inte blivit en sån som blir sömnig av två glas vin)

      Radera
  2. Glad midsommar (för övrigt den enda högtid jag saknar fran Sverige)!

    SvaraRadera