onsdag 28 juni 2017

Det här med de och dem

Många äro de människor som inte kan skilja på de och dem, men eftersom jag är en så himla hygglig ordpolis så ska jag dela med mig av ett enkelt knep som man kan ta till när man sitter hemma på kammaren och knåpar med det finstilta.

Regeln lyder som följer: Om man kan säga VI (eller jag/du/han/hon, men regler ska vara korta och enkla att komma ihåg så det är inte nödvändigt att prova sig igenom alla personliga pronomina) så ska det vara DE.  Exempel: Vi äter glass. Alla är väl överens om att det inte låter klokt om man säger "oss äter glass". Är man ett gäng så heter det alltså De äter glass.
Om man kan säga OSS (eller dig/honom/henne osv) så ska det vara DEM. Exempel: Jag hämtar glass åt oss. Här låter man ju nästan förståndshandikappad om man säger "Jag hämtar glass åt vi", och alltså heter det Jag hämtar glass åt dem.

Om man tycker det är jobbigt med objekt och subjekt så kan man använda någon slags lattjolajbanlådelogik och hänga upp det på att VI och DE hör ihop för att de har två bokstäver, medan OSS och DEM har tre bokstäver och därför hör de ihop och så kommer man kanske ihåg det av den anledningen. ÄR DET INTE DET FIFFIGASTE SÅ SÄG?, som Brasse skulle ha sagt.

Annars kan man ju rädda sig med att skriva "dom" och komma undan med det eftersom "dom" funkar både som subjekt och objekt. Kan kännas lite slarvigt i vissa sammanhang, men hellre lite slarvigt än att skriva "dem äter glass" eftersom det är FELFELFELFELFEL. För att hänga kvar på lattjolajbanlådenivå då.

1 kommentar:

  1. Ok, dags för en ny fraga. Vad tycker du om de (inte dem :)) relativt nya sajterna som airbnb och über? Hotell och taxibolag lär ju inte vara särskilt förtjusta, men tycker du att det är bra att det finns alternativ, eller skulle du aldrig anlita en privatperson för sadana tjänster?

    Ok, lite lustig fraga eftersom du reser sa lite, men en uppfattning har du säkert.

    Annika

    SvaraRadera