tisdag 5 april 2011

Lord, won't you buy me...

Idag råkade jag läsa ett litet stycke om aposteln Johannes, som var den enda av apostlarna som inte led martyrdöden. Man kan ju undra vad det var för en glidare. Sedan började jag undra lite allmänt vilka de andra, mer plågade apostlarna var och varför just mesiga Johannes kom undan. Jag är ju ändå både döpt och konfirmerad och har gått i söndagsskola, men vissa kunskaper har så att säga legat i träda och behöver ny näring för att blomstra.

Det är ändå många frågor som uppstår när man går i arla morgonstund med religiösa funderingar. Apostlarna, Guds utsända, är alltså samma personer som lärjungarna, plus Paulus. För er som inte känner till det var Paulus var en kille som hjälpte Jesus jättemycket. Bland annat skrev han en mängd brev som återfinns i nya testamentet. Man kan ju undra varför Paulus, som var så flitig och duktig på att sprida Läran ändå inte fick vara lärjunge som de andra tolv. Eller var han liksom lite bättre än de andra lärjungarna, redan fullärd och i princip på samma nivå som Jesus? Kanske blängde de andra lärjungarna på honom, knöt näven i fickan och svor över den där djävla Besserwisser-Paulus? Vi vet inte, vi kan bara anta. Någon anledning fanns det säkert till varför han inte fick vara med vid den sista måltiden. Kanske hade han läxat upp Frälsaren i någon känslig fråga och blev kommenderad att utföra mer profana sysslor. Förmodligen fick han diska upp efter de andras fest, och när allt var klart satte han sig kanske och författade ett av sina eviga brev, men innan han hann bli klar så gol hanen för tredje gången och resten är så att säga historia. Därför är detta Paulus brev i vredesmod till Jesus och lärjungarna inte så känt som det skulle kunna vara.

Jesus hade tolv lärjungar, men Judas Iskariot fick ju som bekant kalla fötter och gick och hängde sig. Då drog de andra lärjungarna lott om vem som skulle få bli den nya Nummer Tolv (Mattias blev den lycklige, om det nu kan anses vara en vinstlott att få äran att hänga med elva andra deppiga* lärjungar och få lida martyrdöden som belöning). Man kan ju undra hur valberedningen arbetade i det här fallet, och vem som fick vara med. Fick vem som helst vara med i lärjungelotteriet, eller fanns det särskilda lärjunge-hangarounds att välja på? Knepiga frågor det här. Lite som Keno, fast svårare att vinna.

* Får man väl anta, eftersom Jesus precis dött och Judas visat sig vara en riktig skitstövel och pingsten, då den helige Ande visade sig och ingjöt hopp och mod i lärjungarna, ännu inte var uppfunnen. Eventuellt regnade det också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar