tisdag 12 april 2011

The big bomb like a child's hand could sweep them dead just so to win

Det är såna här tider som det börjar bli Dags Att Deklarera. Något mer avtändande och osexigt är väldigt svårt att föreställa sig, det finns liksom inte i sinnesvärlden. Min egen deklaration gick väl någorlunda smärtfritt. Men så har vi sålt en fastighet med vinst och den ska beskattas. Förra året deklarerade jag en vinst på en bostadsrättsförsäljning, så jag tänkte att det var väl inga större bekymmer. Men jo. För då ska man uppge fastighetens inköpspris, men den var en gåva och om den var det så skulle man istället uppge förra ägarens inköpspris, och förra ägaren hade i sin tur ärvt det av en äldre och väldigt hädangången person. Man undrar ju liksom i hur många led man måste vandra tillbaks för att hitta en siffra att fylla i, och vad man gör om man av olika anledningar inte har någon kontakt med förra ägaren och önskar att det så skall förbli, så jag ringde Skatteverket för att kolla om det finns någon vett och etikett i sådana här situationer. Efter endast 42 minuters väntetid kom jag fram och fick till svar att man kunde ringa Inskrivningsmyndigheten och kanske få reda på detta. Det var ett stort kanske där, och jag undrade vad man gjorde annars. Jo, då kunde man ange 150 % av 1952 års taxeringsvärde under förutsättning att man ägde fastigheten 1952, vilket inte var fallet här. Ja, men då fanns det tydligen några slags tabeller där man kunde se ungefär hur mycket kvadratmeterpriset låg på vid det aktuella byggåret, men huset är ju så djävla gammalt att det inte är känt.
Tricky. Men jag får väl börja med att ringa den här Inskrivningsmyndigheten, det låter ju nästan som en instans som sitter och bestämmer vilka fångar som ska hamna i vilka fängelser, men så är det förmodligen inte.

I övrigt övergår det mitt förstånd hur någon kan vilja ha det här som sitt jobb. Att sitta och stöka omkring med de här siffrorna man har svettats och mödats och plitat ner på...ja, skärmen är det ju numera. Kontrollera att man har gjort rätt, beräkna och dra av och lägga till. Det är så djävulskt obegripligt. Och sen kan jag inte låta bli att tycka att om dom ändå måste sitta och kolla allting och tala om för en när man gjort fel, kan de inte sköta själva deklarationen åt en redan från början då, så att man själv slipper detta årligen återkommande trauma? De vet ju ändå alltid så djävla mycket bättre hur allting ska vara och får reda på allt man gör, kan man inte bara skicka in en liten hög med papper åt Skatteverket och låta dem sköta hela klabbet? Jamen då bestämmer vi väl det då. Eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar