tisdag 27 december 2016

Ninnaninnaninanna, några böcker av Stephen King som man enligt mig inte får missa

Mirre vill veta vilka böcker av Stephen King som man MÅSTE läsa, och spontant ville jag svara: ALLIHOP. För jag är en Stephen King-fan av stora mått och har läst allt han skrivit (okej, inte inköpslistor och kom-ihåg-lappar och sånt som jag antar även en bestsellerförfattare nedlåter sig till att hålla sig med, men i alla fall alla hans böcker som översatts till svenska, plus lite till). Fast sen tänkte jag efter: nää...det finns nog några som man kan hoppa över? Gick upp och granskade min HELIGA STEPHEN KING-bokhylla, det är alltså en komplett bokhylla från golv till tak som är dedikerad till Mästarens böcker, och kom fram till att man nog bör sätta upp följande titlar på sin att-läsa-bucket list:

1. Mr Mercedes. Första delen i en trilogi, och är inte en skräckbok utan en helt vanlig deckare/thriller som börjar lite klichéartat med en frånskild halvalkad pensionerad polis som börjar rota i ett brott och KOMMER NÅGOT PÅ SPÅREN som den vanliga polisen har missat. Här kan man känna "gäsp", men det ska man inte göra, för det hela utvecklar sig till en pulshöjande nagelbitarbladvändarorgie med helt fantastiska karaktärer.
2. Den som finner. Del två i ovan nämnda trilogi, samma polis, samma andra fantastiska karaktärer, samma ram kring ursprungsberättelsen, men ett annat brott. Kan man väl säga, och TA MEJ FAN om det inte blir en pulshöjande nagelbitarbladvändarorgie där alla är ute i sista sekunden och man kommer på sig själv med att försöka läsa så snabbt man bara kan för att liksom...hinna före. Så var det även i Mr Mercedes, kan jag meddela.
3. Sista vakten. Del tre i samma trilogi, och den rekommenderar jag utan att  tveka, fastän jag inte ens läst den klart än. Har jag puls? Biter jag på naglarna? Vänder jag blad som om det inte fanns någon morgondag? Önskar jag trots det att den aldrig ska ta slut? Ja på allt. Samma karaktärer som i 1 och 2, men här ställs allt på sin spets, kan man väl säga utan att avslöja något. LÄS FÖR HELVETE.
4. Dolores Claiborne. Är inte heller något skräckbok, utan bara en spännande och lite gripande historia, "ett kvinnoöde" skulle man väl kunna säga. Är även en bra film med Kathy Bathes i huvudrollen. Men boken är mycket mer nyanserad och därför också mycket bättre.
5. Och på tal om Kathy Bathes: Lida, of course. Filmen är bra, Kathy Bathes är fantastisk som Annie Wilkes, men boken är såklart ännu bättre. Plot: Känd författare skadas i bilolycka och råkar bli konvalescent/fånge hos sitt största fan, som också råkar vara sjuksköterska och fullblodspsykopat av stora mått.
6. Köplust. Den har filmatiserats med Max von Sydow i huvudrollen, vilket borde vara någon slags kvalitetsgaranti, men det är det inte. Filmen är INTE bra, men boken är det. Plot: En främling öppnar en antikaffär i Stephen Kings fiktiva stad Castle Rock, och invånarna får köpa saker de verkligen vill ha till löjligt låga priser, mot att de utför ett litet practical joke mot någon annan i stan, varpå allting eskalerar och får dominoeffekter av Guds nåde. Spännande och fullt realistiskt med tanke på hur folk är.
7. Drakens ögon, om man gillar fantasyberättelser i stil med Sagan om ringen och Narnia-böckerna. Klassisk kamp mellan gott och ont som inte alls gör ont utan bara är spännande. Gillar också det här att Stephen King liksom inte tvångsmässigt fortsätter på den inslagna och uppenbarligen lönsamma vägen med skräck, skräck och mera skräck (även om jag gillar det OCKSÅ), utan helt oblygt ger sig in i andra genrer, och gör det BRA dessutom. Det enda Stephen King inte är bra på är att skriva sexscener. Nu är det inga i just den här boken, utan det var bara en allmän reflektion. Ouuch, jag rodnar bara jag tänker på det, och då är jag inte speciellt pryd av mig. Det är bara så dåligt. Nä, nu släpper vi det och går över till:
8. Sommardåd och Vinterverk, är två böcker som innehåller vardera två noveller (eller en bok med fyra noveller, beroende på utgåva). Sommardåd innehåller novellerna Vårbedrift, mera känd under sitt filmnamn Nyckeln till frihet, behöver jag säga mer? samt Sommardåd som också filmatiserats under samma namn, en spännande historia om en amerikansk helyllegrabb som blir...besatt av sin granne som visar sig vara en gammal naziofficer. Jättebra skildring av hur vansinnet kryper fram, typ. Vinterverk innehåller novellerna Höstgärning, mera känd under sitt filmnamn Stand by me, behöver jag säga mer? samt Vinterverk, som man faktiskt kan hoppa över för den är bara sådär. Men de andra: WOW.

Ja, det här är väl lite att börja med så att säga. ENJOY!
   

2 kommentarer:

  1. Tack. Fast du glömde ju VARSEL. Den är ju sjuuuuuukt spännande. Ska ta tag i den där Mr Mercedes. Snart!
    Mvh/En som redan varit på bibblan men som gick tomhänt därifrån.

    SvaraRadera
  2. Tog medvetet inte med den eller någon annan av de "gamla" eftersom du skrev att du läst mycket av hans böcker i yngre år. Carrie, Cujo, Död zon, Staden som försvann, Eldfödd...ALLA är ju svinbra!

    SvaraRadera