Idag slöläste jag lite om olika tillsatser i livsmedel och fick en liten aha-upplevelse. Ända sedan jag läste en kurs i biokemi har jag undrat, men inte riktigt tagit tag i frågan, varför livsmedel som innehåller aspartam märks med varningstexten "Innehåller fenylalaninkälla" samtidigt som fenylalanin är en essentiell aminosyra som man inte klarar sig utan, men som kroppen inte själv kan tillverka utan denna måste tillföras via födan.
Hur går detta ihop, undrar vän av ordning, dvs jag. Och då förhåller det sig som så, att varningstexten riktar sig i första hand till de som är drabbade av sjukdomen fenylketonuri, vilket innebär oförmåga att omvandla fenylalanin till tyrosin, vilket i sin tur obehandlad leder till hjärnskador. Fenylketonuri förkortas PKU, och detta är alltså anledningen till att man tar blodprov i hälen på alla nyfödda. Vilket man i Sverige gjort sedan 1965 och under denna tidsrymd har man upptäckt ungefär 200 drabbade.
Dagens google-kvot får härmed anses vara fylld. För stunden åtminstone.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar